Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

DrainPatch, drainagepatch met waterdichte bescherming

 

Bedal is een Limburgse medische firma die nieuwe medische hulpmiddelen ontwikkelt om het patiënten comfort te verhogen en de kosten van de zorg verlagen.

Percutane drainage katheters worden in het lichaam geplaatst voor het verwijderen van vocht uit een wonde, orgaan of lichaamsholte. Nadat de katheter ingebracht is, wordt hij inwendig en uitwendig gefixeerd. De inwendige fixatie gebeurt via een ballon of ‘pigtail’. De inwendige fixatie volstaat echter niet, daarom wordt er bijkomend uitwendig gefixeerd. De methodes die vandaag voor uitwendige fixatie gebruikt worden zijn vaak moeilijk handelbaar, weinig comfortabel en het is lastig om hiermee te douchen.

Waterbestendige fixatie

Hiertoe ontwikkelde Bedal de DrainPatch, een eenvoudig aan te brengen drainagepatch die fixatie en waterdichte bescherming integreert. De Drainpatch bestaat uit een fixatiepleister en een apart transparant verband dat het geheel waterdicht afschermt, zonder dat de drainage katheter losgeschakeld dient te worden. Het nieuwe product is niet enkel zeer eenvoudig in gebruik, het levert tevens een zeer sterke fixatie, het is comfortabel voor de patiënt, het is geschikt voor alle courante types en diameters van drainagekatheters en laat toe aan de patiënt om zich zelfstandig te douchen. Dit product maakt het gemakkelijker voor de arts om de katheter te fixeren, het is tijdbesparend voor de verpleegkundigen en levert meer comfort en autonomie voor de patiënt.

Het consortium bestaat uit Happy Aging, het CIC Westbrabant en de firma Bedal. De focus binnen het project ligt op het verzamelen van gebruikersfeedback en inzichten van de verschillende betrokken stakeholders zowel in België als in Nederland, en zowel in ziekenhuizen als in de thuiszorg. Dit zal resulteren in een finaal Drainpatch product dat uitermate afgestemd is op de noden van de verschillende types van gebruikers. Dit product zal zorgen voor een verhoogde autonomie van de patiënt en voor een efficiëntere tijdsbesteding van de verpleegkundige. Bovendien is er een wereldwijde verdeling mogelijk van dit product, hetgeen een grote economische meerwaarde kan betekenen voor de grensregio.

Dit project wordt ondersteund door CrossCare.

Foto’s DrainPatch, drainagepatch met waterdichte bescherming