ISP-Fellows

Wetenschap en praktijk samen over de brug voor gezondheidszorg

Het ISP-opleidingsprogramma ondersteunt, begeleidt en coacht veertig fellows in hun ontwikkeling tot implementation science practitioner (ISP) aan de hand van een eigen implementatieproject. Het opleidingsprogramma biedt een actieve leercontext waarin fellows met elkaar vertrouwd raken om uit de comfortzone te komen, als het nodig is buiten de lijntjes te kleuren, elkaar helpen en steunen en waar ruimte is voor ontspanning.  

Het implementatieproject is de proeftuin voor het geleerde in de praktijk. Het internationaal erkende implementation science practitioner profiel wordt gebruikt voor de competenties die professionals nodig hebben. Deze invalshoeken vormen de basis van het programma met vier lijnen: 

  • Competenties en persoonlijke ontwikkeling 
  • Implementatie onderzoek, modellen en methoden uit wetenschap en praktijk 
  • Nederlandse gezondheidszorg in transformatie 
  • Portfolio en reflectie op implementatieproces eigen casus en persoonlijke leerweg 

Het opleidingsprogramma duurt achttien maanden en bestaat uit een mix van leervormen die optimaal afgestemd zijn op kennisoverdracht, toepassing op en in eigen praktijk, intervisie en consultatie. We sluiten af met een eindevent dat breed toegankelijk is voor implementerend Nederland. 

De veertig fellows vormen gezamenlijk een leergemeenschap en worden ondersteund voor het projectteam ISP, moderatoren en sprekers. Ook bestuurders, directeuren en teamleden uit de organisaties van de fellows worden actief betrokken in het opleidingsprogramma.  

De totale omvang van het opleidingsprogramma bestaat uit 15 ECTS punten (420 studie uren). 

Bekijk hier het filmpje van de kickoffbijeenkomst van 13 november 2023:



Voor wie is ISP-Fellows?

Het opleidingsprogramma is voor HBO/WO opgeleiden in rollen als kwaliteitsfunctionaris, (beleids)adviseur, teamleider, programmamanager, zorg-/innovatiemanager werkzaam binnen de zorgpraktijk, zorgnetwerken, een wetenschappelijke beroepsvereniging of het publieke gezondheidsdomein op de thema’s doelmatigheidsonderzoek, goed geneesmiddelengebruik, onderzoek GGZ, langdurige zorg en ondersteuning, juiste zorg op de juiste plek, preventieprogramma of zwangerschap en geboorte.  

Deelnemers willen zich ontwikkelen tot gecertificeerd implementation science practitioner. Dit is een internationaal erkend competentieprofiel. Met het Nederlands Implementatie Collectief (NIC) zijn criteria voor certificering opgesteld. Deelnemers hebben een toekenning van ZonMw voor de persoonsgebonden subsidie Fellowship Implementation Science Practitioner. Er zijn veertig fellows geselecteerd voor dit opleidingsprogramma.  

Meer informatie over de opleiding (website ISP-fellows.nl)

Het ISP-fellowship is een samenwerking van Erasmus MC, Hoge School Utrecht en Care Innovation Center. Met steun van het subsidiefonds ZonMw