Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Tien startups beginnen aan Rockstart Digital Health Accelerator

De tweede Digital Health Accelerator van Rockstart is van start gegaan, een intensief coachingprogramma van 180 dagen voor startups uit binnen en buitenland. Na een eerste editie heeft Rockstart opnieuw tien startups geselecteerd die in Nijmegen aan een innovatieve zorgproduct of service bouwen.

Ook dit jaar zijn ondernemers uit de hele wereld geïnteresseerd in deelname aan Rockstarts groeiprogramma. Waar in 2015 de helft van de selectie uit het buitenland kwam, zijn er voor dit tweede programma maar liefst acht internationale startups geselecteerd, onder andere uit de Fillipijnen, Zambia en de Verenigde Staten.

1. BabyMoon (Moldavië) ontwikkelt een biomonitoring systeem voor premature babies, dat huid op huid contact combineert met het real-time monitoren van vitale functies.

2. EyeSense (Egypte) is een persoonlijke assistent voor mensen met een visuele of cognitieve beperking. EyeSense ontwikkelt een applicatie die kunstmatige intelligentie (AI) en deep learning gebruikt om objecten, gezichten en gezichtsuitdrukkingen te herkennen. De applicatie werkt ook zonder internetverbinding, aldus EyeSense.

3. Het Duitse GoClinic is een mobiel platform voor ziekenhuizen en patiënten. Met GoClinic krijgen patiënten meer duidelijkheid over hun geplande opname of operatie, en kunnen ze zich voorbereiden.

4. Healthbit komt uit België en is een bedrijf gespecialiseerd in predictive health software, software om klinische analyses te vergemakkelijken en ondersteunen, om zo een betere en snellere diagnose te kunnen stellen.

5. MedInReal (Frankrijk) bouwt aan een virtuele medische training voor zorgverleners. Het doel is volgens de oprichters om betaalbare, toegankelijke en accurate opleiding en training te bieden voor zorgprofessionals met behulp van een simulator.

6. Ook in de Fillipijnen staat digital health (nu) op de kaart: het bedrijf Renal Tracker richt zich specifiek op nierziektes, en bouwt aan een tracker voor patiënten waarmee ze hun voeding kunnen bijhouden en analyseren met een specialist, verpleegkundige of diëtist.

7. SmartBridge (Verenigde Staten) ontwikkelt een platform waarmee life sciences bedrijven en consultants en investeerders met elkaar in contact kunnen komen. Bij Rockstart wil SmartBridge zich richten op een functie waarmee durfkapitalisten en investeerders contact kunnen leggen met artsen.

8. SONOVR is een Nederlands bedrijf dat virtual reality (VR) toepassingen ontwikkeld voor coaching en psychologische zorg en ondersteuning.

9. Dat teleconsults booming business zijn in de Verenigde Staten is bekend, maar ook op het Afrikaanse continent duiken ondernemers op deze markt. Teledoctor uit Zambia is naar eigen zeggen ‘Afrika’s grootste mobile health organisatie’ en biedt mobiele zorgoplossingen.

10. Het Nederlandse Totem Open Health Sensor bouwt aan een open source ecosysteem waarmee hardware en software kunnen worden gekoppeld, voor onderzoek, preventie, care en cure.