De brug naar zorginnovatie: Het Care2Adapt-programma

Innovaties binnen de eigen zorgorganisatie implementeren kan een uitdaging zijn. Het Care2Adapt programma biedt hierbij de helpende hand. Zorgprofessionals van Vlaamse en Nederlandse zorg- en welzijnsorganisaties worden opgeleid om belangrijke innovaties in de praktijk te brengen en daarmee hun organisatie duurzaam en fundamenteel te versterken. Maar hoe bewerkstellig je verandering op de werkvloer en hoe ga je om met mogelijke ingebedde workarounds? Leander Linger van het Care Innovation Center sprak hierover met de Vlaamse deelneemster Sylvie Van Vugt, directielid van Ons Kinderhuis.

De zorg staat nooit stil en de zorg van morgen loopt vooruit op die van vandaag. Jezelf prikkelen en blijven ontwikkelen is daarom cruciaal. Sylvie Van Vugt vertelt: ‘’Dankzij het Care2Adapt-programma krijg ik de kans mijn kennis te delen met diverse zorgprofessionals die buiten mijn gebruikelijke netwerk vallen. Wat het nog boeiender maakt, is dat dit programma deelnemers uit zowel Vlaanderen als Nederland samenbrengt. Hierdoor krijg ik een unieke gelegenheid om van dichtbij te ontdekken hoe de zorg in Nederland wordt aangepakt’’ aldus Sylvie Van Vugt.

Het opleidingsprogramma richt zich o.a. op het verschaffen van inzichten en kennis die nodig zijn om innovatie succesvol te implementeren. Sylvie Van Vugt knikt en zegt: ‘’Tot nu toe merk ik dat de lessen, sprekers en sessies van het Care2Adapt-programma me echt inspireren. Innovaties hoeven niet per se volledig nieuw te zijn, maar ze kunnen wel iets nieuws betekenen voor onze organisatie. Als het wiel al is uitgevonden, hoef je het niet opnieuw uit te vinden. Het is belangrijk om te onderzoeken welke impact dit kan hebben op jouw eigen organisatie en de nodige vertaling te maken. In het kader van diverse projecten bekijk ik nieuwe perspectieven en benaderingen.’’

Het doorbreken van de uitdagingen rond innovatie in de praktijk is geen eenvoudige taak, vooral gezien de dagelijkse hectiek die vaak de prioriteit verlegt. Zorgorganisaties worden geconfronteerd met interne barrières en terughoudendheid om zich op onbekend terrein te begeven. Het is daarom van belang dat zorgmedewerkers via het Care2Adapt-programma worden opgeleid om effectief met innovaties om te gaan in hun dagelijkse werkzaamheden. Op deze wijze kunnen we een brug slaan tussen het potentieel van innovatie en de uitdagingen waar de zorg voor staat.