Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Startup ViaTim en Thuiszorg West-Brabant slaan handen ineen tegen eenzaamheid

Thuiszorgorganisatie TWB en startup ViaTim slaan de handen ineen tegen eenzaamheid. De partijen starten een samenwerking om tientallen ouderen in Roosendaal te werven om als pakket afhaalpunt en wijkbezorger aan de slag te gaan. Daarmee bieden zij een oplossing voor 35% van de Roosendalers die naast hun pakket grijpen omdat zij overdag niet thuis zijn. Senioren zijn vaak wel thuis en bieden graag een helpende hand in de wijk.

 

TWB, Thuiszorg met aandacht en ViaTim gaan samen actieve oudere wijkbewoners benaderen om ViaPunt te worden. Zij worden dan het bezorgadres voor pakketten van buurtbewoners die overdag niet thuis zijn. De pakketbezorger levert overdag de pakketten bij het ViaPunt, zodat de bewoners deze ’s avonds kunnen afhalen of thuis laten bezorgen op een passend moment.

ViaTim oprichter Michiel Nieuwkerk: ‘Veel mensen ervaren pakketbezorging als een groot probleem. Webshops hanteren verschillende afhaalpunten en op straat zoeken pakketbezorgers driftig naar iemand die wel thuis is. Onze 10 ViaPunten in Bergen op Zoom ontvangen al dagelijks enkele pakketten voor hun buurtbewoners en zo helpen wijkgenoten elkaar.’

Meer persoonlijk contact in de wijk

Wij zien de ViaPunten in de wijk als een goede kans voor de groeiende behoefte onder senioren naar meer persoonlijke contacten in de wijk. Eén miljoen van de 55-plussers in Nederland voelt zich eenzaam, een deel daarvan zelfs zeer eenzaam met slechts een enkel contact per maand. Door zich in te zetten voor hun drukke buurtbewoners, snijdt het mes aan twee kanten. Het praktische probleem van gemiste pakketjes wordt opgelost en de ouderen hebben dagelijks meer sociale contacten

Over ViaTim

ViaTim is een startup in pakketbezorging via buurtgenoten. ViaTim verbindt buurtgenoten die regelmatig van huis zijn met buurtbewoners die vaak thuis zijn en graag pakketjes in ontvangst nemen en bezorgen. Consumenten die gebruik maken van ViaTim verwijzen met een adressticker op brievenbus of bel naar het dichtstbijzijnde ViaPunt. Deze stemt een ideaal afhaal- of bezorgmoment af en ontvangt een kleine vergoeding bij bezorging aan huis. Zo maakt ViaTim het ontvangen van het pakket even leuk als het bestellen zelf. Met het initiatief draagt ViaTim bij aan een gezonde logistieke markt, een sterke lokale middenstand en een levendige schone buurtgemeenschap. Buurtbewoners helpen elkaar.

ViaTim is doorlopend in ontwikkeling en op dit moment actief in Bergen op Zoom en Roosendaal. Op korte termijn gaat ViaTim dit initiatief uitrollen naar Rotterdam. 

Meer informatie

Bron: Startupdates.nl