Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Lancering eerste virtual reality platform voor ouderen

Tijdens de ICT&HEALTH Conference op 26 Januari 2018 in Utrecht lanceerde HumanXR het eerste virtual reality platform gemaakt voor ouderen in Nederlandse zorginstellingen. Met het HumanXR platform kunnen zorgprofessionals hun cliënten verrassen en inspireren met een bezoek aan het Louvre, met een reis in een luchtballon of met simpelweg een virtuele wandeling in een prachtig winterlandschap.

Bevorderen van welbevinden en gezondheid van ouderen

De Virtual Reality (VR) ervaringen zijn geselecteerd en ontworpen om het welbevinden en de gezondheid van ouderen te bevorderen op basis van input van geriaters, fysiotherapeuten, verplegers, psychiaters en dagbestedingscoaches. Doel is fysieke en mentale activatie en rehabilitatie bij ouderen met somatische problematiek, maar bijvoorbeeld ook afleiding van chronische pijn en ontspanning bij cliënten met een vorm van dementie.

Zorgorganisaties bieden VR aan

Vivantes, Proteion, Land van Horne en Stichting Groenhuysen zijn enkele innovatieve zorgorganisaties die dit jaar samen met HumanXR starten met het aanbieden van VR aan hun cliënten. Op basis van de ervaringen bij deze zorgorganisaties zal het HumanXR platform verder worden uitgebreid met nieuwe VR werelden. In 2018 kunnen zich nog een Rental andere zorginstellingen aansluiten.

Verbeteren kwaliteit van leven van ouderen

Drs. Tom Brandsma, Adviseur Zorgvernieuwing bij Vivantes: “Ik geloof dat het Virtual Reality platform van HumanXR ouderen kan stimuleren meer aan lichamelijke beweging te doen. Daarnaast kan VR cognitieve afleiding bieden aan mensen met pijn of dementie. Naar mijn mening zeer veelbelovend voor verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen in de ouderenzorg”.