Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Digitale hulpmiddelen voor slechtzienden

Wat betekent slechtziendheid voor jou, je partners of je omgeving en welke (digitale) hulpmiddelen zijn er om je te ondersteunen?

Wat is slechtziendheid?

Slechtziendheid is een visuele beperking die niet hersteld kan worden door een bril of lenzen. Slechtzienden zien alleen gedeeltelijk wat zich in hun omgeving afspeelt en ondervinden vaak grote moeilijkheden bij het uitvoeren van alledaagse handelingen. Bepaalde ziekten veroorzaken een wazig, kleurloos, vervormd of gevlekt zicht. Andere aandoeningen tasten bijvoorbeeld het perifere zicht aan of omgekeerd het centrale gezichtsveld.

Hulpmiddelen

Met de juiste aanpassingen en hulpmiddelen is vaak nog heel veel mogelijk. Er zijn vele hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden op de markt. Variërend van kleine hulpmiddelen zoals speelkaarten met grote symbolen tot geavanceerde apparatuur zoals voorleesapparaten en beeldschermloepen. Op de website slechtziend.nl vind je een overzicht van verschillende hulpmiddelen.

Apps voor slechtzienden

Ook zijn er steeds meer apps beschikbaar voor slechtzienden. Hieronder enkele voorbeelden:

Vergrootglas app

Deze app’s kun je downloaden op je tablet of i-pad. Met een regulier vergrootglas kun je 2-3 regels van een krantenkolom lezen. Met deze kun je een belangrijk deel van een boek-pagina lezen.

Ultra Vergrootglas van zapDroid
FriendlyMag - Vergrootglas

In ontwikkeling: Dé OV-app voor blinden en slechtzienden

Mensen met een visuele beperking hebben onderweg slecht toegang tot actuele reisinformatie. Dit vormt een barrière om zelfstandig deel te nemen aan het openbaar vervoer. Ditr wil deze barrière doorbreken! Daarom lanceerde Ditr een crowdfunding campagne voor een reisinformatie app voor blinden & slechtzienden.

App laat slechtzienden van film genieten

Er is een nieuwe app voor slechtzienden en blinden, de Watson-app. Met deze applicatie die je op je telefoon downloadt kun je beelden horen in plaats van zien.

Deel jouw ervaringen

Maak je gebruik van bovenstaande apps dan horen we graag wat jouw ervaringen zijn zodat we deze informatie kunnen delen.