Workshops GOOD FOOD

Hieronder vind je een uitgebreide omschrijving van de workshops die donderdag 25 februari plaatsvinden tijdens het online event GOOD FOOD. Inschrijven voor deze workshops en de daaropvolgende lunchwebinar kan via deze link tot en met 21 februari.

Workshop 1: Lekkere en gezonde voeding met kauw- en slikproblemen

Probleempitchers:
TanteLouise en Kloosterhoeve

Workshopexperts:
Antien Zuidberg (lector, HAS) en Lieven De Maesschalk (waarnemend unitmanager, Thomas More-hogeschool)


Omschrijving: 
Kauw- en slikproblemen zijn er in verschillende vormen en hebben uiteenlopende oorzaken. Aangepaste voeding is op den duur onoverkomelijk. Zachte, gemalen of vloeibare voeding bevat over het algemeen minder energie, eiwitten en andere voedingsstoffen dan gewone voeding. Hoe kan worden voorkomen dat door de kauw- en slikproblemen gewichtsverlies optreedt? En wat kan bijvoorbeeld 3D foodprinting hierin betekenen?



Workshop 2: De move naar een groene gezondheid en fitte leefstijl

Probleempitcher:
Huisartsen Coöperatie West-Brabant


Workshopexperts:
Herman Peppelenbos (lector Groene Gezondheid, HAS) en Inge van der Kaaden (sportdiëtist, Food2move)


Omschrijving: 
Onze leefstijl en onze omgeving zijn van grote invloed op onze gezondheid. Een combinatie van ongezond eten, slechte eetgewoontes en weinig bewegen veroorzaakt problemen zoals overgewicht en obesitas. Hoe passen we ons eigen gedrag aan om gezonder door het leven te gaan? Wat voor invloed heeft onze omgeving hierop? In een interactieve workshop met concrete voorbeelden en praktische tips gaan Herman Peppelenbos, lector Groene Gezondheid, en sportdiëtist Inge van der Kaaden van Food2move met de deelnemers aan de slag.



Workshop 3: Innovatief omgaan met voeding bij smaak- en reukstoornissen

Probleempitcher:
Bravis ziekenhuis, afdeling Oncologie

Workshopexpert:
Hubert Kerstens (operationeel manager, Ziekenhuis Geel)


Omschrijving: 
Er is een groot aantal oorzaken voor smaak- en reukstoornissen, maar hoe zorg je ervoor dat je toch zo lekker en goed mogelijk kan eten? Wat is er eigenlijk allemaal van invloed? Wat voor mooie voorbeelden zijn er? Welke nieuwste technieken en technologieën zijn er mogelijk om dit positief te beïnvloeden? Hubert Kerstens van Ziekenhuis Geel uit Vlaanderen heeft hier veel ervaring en kennis in opgedaan en zal dit tijdens deze workshop op een interactieve manier met vele mooie voorbeelden met de deelnemers delen.



Workshop 4: Met smaak beter op weg (maatwerkvoeding, logistiek en beperking verspilling (swill)

Probleempitcher:
Stichting Groenhuysen

Workshopexpert:
Rudi Crabbé (EtenWelzijn) en Jelle Ferwerda (Smaak van het Huis).

Omschrijving: 
Iedereen die zorg ontvangt heeft iedere dag recht op lekker eten en drinken. Voeding die bijdraagt aan het welbevinden en het herstel aantoonbaar bevordert, zowel thuis als in de zorginstelling waar hij of zij (tijdelijk) verblijft. Maar hoe organiseer je dit op een goede manier? En hoe kunnen we er dan ook nog voor zorgen dat voedselverspilling tot een minimum wordt beperkt? Dit is de vraag die Stichting Groenhuysen bezighoudt maar met hen meer organisaties. In deze workshop nemen Rudi Crabbé van EtenWelzijn en Jelle Ferwerda van Smaak van het Huis jullie aan de hand van praktische voorbeelden en toelichting op de nieuwste ontwikkelingen op een interactieve wijze mee in dit vraagstuk en (mogelijke) oplossingen.



Workshop 5: Sneller herstel door pre-operatieve en post-operatieve voeding

Probleempitcher:
Bravis ziekenhuis, afdeling Revalidatie

Workshopexpert:
Fred Bergmans (ambassadeur Food to Fit, Carezzo Nutrition) en Dr. Nina Zipfel (
Postdoctoral Researcher at AMC - Academic Medical Center)

Omschrijving: 
Gezond eten zorgt voor sneller herstel. Dat weten we allemaal, maar hoeveel invloed heeft voeding op het herstel door pre-operatief en post-operatief dit op een andere manier op te pakken? Wat zijn belangrijke invloeden? Wat wijst onderzoek uit? En hoe kan dit praktisch in de praktijk op een goede en lekkere manier opgepakt worden? Het Bravis ziekenhuis vindt dit een interessante ontwikkeling, maar wat is er nu al mogelijk en hoe kun je dit dan organiseren? In een interactieve workshop gaat Fred Bergmans van Carezzo Nutrition met de deelnemers in gesprek. Interactief en met praktische voorbeelden. Dr. Nina Zipfel verleent eveneens haar medewerking aan de workshop. Nina Zipfel is vorig jaar zomer gepromoveerd op de Value Based Healthcare-studie die zij samen met Carezzo heeft gedaan in het St. Antonius ziekenhuis. Deze studie betreft de pre-operatieve voeding met eiwitverrijkte Carezzo-producten, twee weken voorafgaand aan de ziekenhuisopname voor de hartoperatie. De studie is verricht door het Radboud Universiteit in samenwerking met Wageningen Universiteit en Research. De eiwitinnamen zijn significant verhoogd.



Workshop 6: Goed gevoed (ondervoeding bij ouderen)

Probleempitcher:
Bravis ziekenhuis, afdeling Geriatrie

Workshopexperts:
Marian de van der Schueren (professor Wageningen University en HAN University) en Mieke Vreman (Mieke Vreman Voedingsadvies)


Omschrijving: 
Ondervoeding bij ouderen komt in verpleeghuizen bij 20 tot 25% voor en in de thuiszorg bij 15 tot 25%. Bij ondervoeding is er sprake van verlies van lichaamsgewicht en spiermassa. Hierdoor daalt de weerstand, hebben ouderen een verhoogde kans op opname in een instelling, op complicaties bij ziektes, zijn zij verminderd zelfredzaam en ervaren zij een verminderde kwaliteit van leven. Ondervoeding en overgewicht kunnen ook tegelijk bestaan. Cliënten met overgewicht kunnen ook ondervoed zijn. Uiteindelijk zorgt ondervoeding voor een verhoogde mortaliteit. Maar hoe herken je dit? Wat zijn de mogelijkheden om ondervoeding bij ouderen te voorkomen en aan te pakken? Marian de van der Schueren, Professor of Dietetics at Wageningen University & Research and Professor of Nutrition and Health at HAN University of Applied Sciences, en Mieke Vreman, diëtist & leefstijlcoach, gaan in een interactieve workshop met concrete voorbeelden en praktische tips met de deelnemers aan de slag.