Workshops Gezondheid. Mij een zorg!?

Hieronder vind je een uitgebreide omschrijving van de workshops die donderdag 15 oktober plaatsvinden tijdens het event Gezondheid. Mij een zorg!? Inschrijven voor deze workshops kan via deze link. 

Workshop 1: Voel je goed! - cursus voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven
Locatie: online 
Sprekers: Yvonne van Egmond en Esther Hartog
Organisatie: Bibliotheek West-Brabant
Omschrijving: Voel je goed! bestaat uit een serie groepslessen over gezonder eten en meer bewegen, speciaal voor laaggeletterden. Kom jij in je werk mensen tegen voor wie het lastig is om informatie over gezond eten en voldoende bewegen te vinden en te begrijpen? In deze workshop vertellen we je meer over dit aanbod en gaan we graag met je in gesprek wat Voel je Goed voor jouw cliënten kan betekenen.

Workshop 2: Lzeen en shrejvn is neit voor iereeden verzlafneksprend
Locatie: online
Sprekers: Ingeborg van Boven en een taalambassadeur
Organisatie: Bibliotheek West-Brabant
Omschrijving: 1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Hoe kun jij laaggeletterdheid herkennen? En wat kun je doen?

Workshop 3: Sta zeker In Balans!
Locatie: Stichting Groenhuysen, Bovendonk 29 in Roosendaal
Spreker: Wendy Hendrickx
Organisatie: Stichting Groenhuysen
Omschrijving: Multidisciplinair eerstelijns valpreventieprogramma van Groenhuysen voor de thuiswonende ouderen met valgeschiedenis of valangst (pre-frail elderly).

Workshop 4: Beweegmaatjes
Locatie: online
Spreker: Jerome de Clercq, in samenwerking met WijZijn, SSNB en Fontys
Organisatie: SSNB
Omschrijving: Help!... ik vind bewegen eng/moeilijk en ik durf/kan het niet alleen… wat nu?! Herken je deze reactie in jouw praktijk? Kom meedenken wat beweegmaatjes voor jouw cliënten kunnen betekenen.

Workshop 5: Preventie van Dementie – is geheugenverlies te voorkomen?
Locatie: online
Sprekers: Meta Vrijhoef en Hans Augustijn
Organisaties: Dementienetwerk West-Brabant en GGD West-Brabant
Omschrijving: Na publicatie van een artikel in The Lancet is duidelijk dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan het uitstellen van dementie en mogelijk zelfs het voorkomen ervan. Waarop zijn deze uitspraken gebaseerd en wat kan je doen om een geheugenaandoening te voorkomen? In deze interactieve bijeenkomst gaan we kijken hoe we als professionals onze cliënten kunnen motiveren om hun leefstijl te verbeteren.

Workshop 6: De zorg voor morgen start vandaag!
Locatie: Huis van Morgen, Zuid-Oostsingel 21 in Bergen op Zoom
Sprekers: Carola van der Velden, Margo EMmen en Mandy Brandts
Organisaties: TWB Thuiszorg met Aandacht en Huis van Morgen
Omschrijving: Vroegtijdige opsporing van kwetsbare ouderen helpt zodat zij, op hun eigen wijze, zo lang mogelijk veilig thuis kunnen blijven wonen. Met gepast advies en (technische) innovaties is (dure) zorg en ondersteuning vaak nog helemaal niet nodig. Bezoek het Huis van Morgen en leer van de VKO-werkgroep hoe je dit multidisciplinair kunt toepassen in je dagelijks werk.

Workshop 7: Ben jij al aangehaakt op het preventiebeleid in jouw gemeente?
Locatie: online
Sprekers: Edith Oostvogels en Sigrid Noordijk
Organisaties: Gemeente Roosendaal en SSNB Steenbergen
Omschrijving: Het landelijk sport- en preventieakkoord is in de gemeenten vertaald naar lokale akkoorden. Kom luisteren hoe in de gemeenten Roosendaal en Steenbergen wordt samengewerkt aan preventie. Welke kansen zie jij om hierbij aan te haken?

Workshop 8: Do Active: leefstijlinterventie met behulp van e-Health
Locatie: online
Spreker: Daan de Viet
Organisatie: tanteLouise
Omschrijving: Over leefstijlinterventies ter voorkoming van cognitieve achteruitgang/dementie bij ouderen door middel van e-Health en wearables

Workshop 9: Anders denken, anders doen, anders gezond??
Locatie: online
Sprekers: Polleke Verhoeven en Ans van de Borst
Organisatie: GGD West-Brabant
Omschrijving: Er is geen escape meer, dus doe mee met de workshop positieve gezondheid! Je maakt op een speelse en laagdrempelige manier kennis met Positieve Gezondheid en alle facetten hier omheen.

Workshop 10: Een goede zorgprofessional is digitaal vaardig. Hoe pakt West-Brabant deze handschoen op?
Locatie: online
Sprekers: Sanneke Schoolmeesters en Marieke Hezemans
Organisatie: Transvorm
Omschrijving: In januari 2019 startten 14 ouderenzorgorganisaties in de regio Utrecht een programma Digitale Vaardigheden. Evaluatie na een jaar laat zien dat de aanpak werkt. Digitale starters werken na deelname aan het programma zelfstandiger, hebben meer zelfvertrouwen en voelen zich meer een onderdeel van hun team. Dit bevordert de vitaliteit en voorkomt uitval. Wat kunnen we in de regio West-Brabant gezamenlijk oppakken op dit gebied? Waar liggen kansen en uitdagingen?

Workshop 11: Mijn mentale gezondheid als professional in tijden van corona
Locatie: online
Spreker: Marc Daemen
Organisatie: GGZ WNB
Omschrijving: Als zorgprofessionals zijn we van nature tot offers bereid om onze medemens te helpen. Het coronavirus dwingt ons om meer dan ooit stil te staan bij onze eigen kwetsbaarheid en het belang van zelfzorg. In deze online reflectiegroep kunnen hulpverleners hun persoonlijke reactie op corona met elkaar delen en tips uitwisselen. Er wordt gebruik gemaakt van het privacy-gecertificeerde groepsbeeldbellen van Therapieland waarmee GGZ WNB tijdens de lockdown cliënten groepsgewijs is blijven behandelen. Een unieke kans om deze bijzondere vorm van digitale communicatie zelf te ervaren!

Workshop 12: In mijn tabak zit weinig teer!’ Hoe voer jij het gesprek over stoppen met roken?
Locatie: Innovitapark, Oostelijke Havendijk 13 in Roosendaal
Sprekers: Nadi de Meijer en Amy de Blaaij
Organisatie: WijZijn Traverse groep
Omschrijving: Hoe ga je (als professional) het gesprek aan met de burger over stoppen met roken? In deze workshop delen en bespreken we ideeën, tips en tricks om dit onderwerp bespreekbaar te maken en professionals handvatten te geven.