Een grensoverschrijdend project om gezondheid en welzijn te bevorderen met behulp van data
Waarom Welldata?
De gezondheidszorg in Vlaanderen en Nederland staat onder druk door vergrijzing en een toenemend aantal chronisch zieke mensen. WellData (Dataruimte voor Preventie), een grensoverschrijdend Europees project dat mede mogelijk wordt gemaakt door steun van de Europese Unie, wil deze problemen aanpakken door in te zetten op preventie en gezondheidspromotie. Het doel is om mensen gezonder te houden en zorgkosten te verlagen door technologieën te ontwikkelen die gezonde levensstijlen ondersteunen en ziekten voorkomen.
Uitkomsten van WellData omvatten de ontwikkeling van nieuwe technologieën waarmee gegevens over leefstijl, welzijn en dagelijks functioneren veilig kunnen worden uitgewisseld tussen zorgverleners, bedrijven en overheden in de grensregio. Dit bereidt de weg voor de toekomstige koppeling met de Europese Gezondheidsdataruimte (EHDS), waar gezondheidsdata centraal worden verzameld en gedeeld. Voor de burger betekent dit meer controle over de eigen gezondheid en de mogelijkheid om beter geïnformeerde keuzes te maken over hun levensstijl.
Dankzij WellData kunnen Vlaanderen en Nederland vooroplopen in het ontwikkelen van digitale toepassingen die bijdragen aan een gezondere samenleving, met als doel de druk op de zorg te verlichten en de levenskwaliteit van burgers te verhogen.
Waar werken we aan?
Het project heeft als doel om een ‘Preventie Data Ruimte’ te creëren, waarin persoonlijke gegevens over levensstijl, welzijn en gezondheid(zorg) op een gestructureerde, veilige en ethische manier verzameld, gedeeld en geanalyseerd kunnen worden. Zo willen we met Welldata bijdragen aan een preventieve, gepersonaliseerde en data-gedreven gezondheidszorg, die aansluit bij de Europese Gezondheidsdataruimte (EHDS). We werken met 15 partners uit Vlaanderen en Nederland, die expertise hebben op het gebied van gezondheid, technologie, innovatie en beleid aan de volgende activiteiten:
- Het opstellen van randvoorwaarden voor het meten, delen en gebruiken van gezondheids- en welzijnsdata, met aandacht voor technische, juridische en ethische aspecten.
- Het testen van de randvoorwaarden in de praktijk in een fieldlab waar de “Preventie Data Ruimte” wordt getest en geëvalueerd
- Het opzetten van een lerend netwerk door de onder andere de organisatie van verschillende bijeenkomsten, workshops en een hackaton. Vervolgens wordt ook samen met dit netwerk een roadmap worden ontwikkeld voor deling van preventie gegevens in de EHDS.
Het project loopt van mei 2024 t/m mei 2027 met financiele steun van Interreg Vlaanderen Nederland.
- Als fieldlab de ‘preventie data ruimte’ in de praktijk testen en het gebruik hiervan evalueren.
- Een lerend netwerk opzetten door onder andere verschillende bijeenkomsten, workshops en hacakatons te organiseren.
- Meedenken over de randvoorwaarden voor het meten, delen en gebruiken van gezondheids- en welzijnsdata.
Partners:
Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) – BE
Zorgzaam Leuven – BE
Domus Medica – BE
Sport Vlaanderen – BE
Vlaams apothekersnetwerk – BE
Lokaal bestuur Vorselaar – BE
NSX – Normalized Systems – BE
Thomas More – Zorgproeftuin LiCalab – BE
Selfcare BV – NL
Stichting Nuts – NL
TNO – NL
Mijn Data Onze Gezondheid – NL
Technische Universiteit Eindhoven – NL
Stichting Care Innovation Center West-Brabant – NL
Dit Interreg Vlaanderen – Nederland project krijgt co-financiering van de Provincie Antwerpen, Provincie Noord-Brabant en VLAIO.
Meer informatie
Voor meer informatie over het project Welldata, kunt u de website bezoeken via deze link of contact opnemen met projectleider Tessa Dierks.