Doel
‘Mijn virtuele collega’ is een van de multi-actortrajecten die het doel heeft de werkbelasting van zorgmedewerkers te verminderen, met behoud van kwaliteit en aandacht voor de cliënt. Naast de financiële ondersteuning vanuit het CrossCare innovatiefonds krijgt dit project inhoudelijke ondersteuning in de vorm van een proeftuindiensten door het Care Innovation Center (CIC).
In de ontwikkeling van ‘Mijn virtuele collega’ zijn er twee verschillende toepassingen:
- Binnen Mijzo (een zorgorganisatie in het werkgebied tussen de 4 grote steden Tilburg, Breda, Gorinchem en Den Bosch voor alle mensen met grote gezondheidsuitdagingen die op eigen wijze vorm willen geven aan hun leven) voor de leerlingen die in opleiding zijn en vragen stellen aan hun begeleiders en praktijkopleiders en/of hun stagehandleiding raadplegen.
- Binnen tanteLouise (een ouderenzorgorganisatie in het westen van Noord-Brabant gericht op mensen die vanwege ouderdom of ziekten niet meer thuis kunnen wonen) voor de verzorgende en verpleegkundige met focus op het handboek van tanteLouise en Vilans protocollen.
Bovenstaande toepassingen worden gerealiseerd in samenwerking met de technische projectpartner Studio 55. Zij ontwikkelen, in samenwerking met de genoemde zorgorganisaties, de virtuele collega. Mijn virtuele collega maakt gebruik van geavanceerde, generatieve AI getraind middels Large Languages Models (LLM’s) om; Zorgmedewerkers en leerlingen te voorzien van relevantie (zorg)inhoudelijke informatie, ongeacht het tijdstip of de plaats waar zij zich bevinden.
‘Mijn virtuele collega’ biedt een aantal voordelen:
1. Direct ondersteuning: Mogelijkheid om snel en efficiënt vragen van medewerkers te beantwoorden, waardoor de workflow soepeler verloopt;
2. Verhoogde productiviteit: Medewerkers kunnen zich richten op andere taken doordat ‘Mijn virtuele collega’ eenvoudige vragen afhandelt;
3. Toegankelijkheid: Altijd beschikbaar om nuttige informatie te verstrekken, waardoor medewerkers beter zijn voorbereid op diverse situaties;
4. Oog op de toekomst: In het multi-actortraject wordt gewerkt aan een blauwdruk van de virtuele collega. Dit wordt gedaan in co-creatie met de betrokken doelgroepen van zowel Mijzo als tanteLouise. Deze fundamentele basis maakt dat zorgorganisaties hierop door kunnen doorontwikkelen. In een plan van aanpak wordt opgenomen welke stappen nodig zijn om de virtuele collega te verdiepen en te verbreden naar andere expertises in de ouderenzorg.
De blauwdruk kan op deze manier niet alleen bijdragen aan de zorg voor ouderen bij tanteLouise en Mijzo, maar ook als model dienen voor andere (ouderen)zorginstellingen in Nederland en Vlaanderen. De opgedane kennis en ervaringen dienen als een gids voor het delen van informatie en inzichten.
CrossCare 2.0 speelt een belangrijke verbindingsrol voor de virtuele collega. Het CrossCare-project ondersteund en faciliteert de (door)ontwikkeling en implementatie van innovaties, dit gebeurt in de Nederlandse- en Vlaamse zorg- en welzijnssector. Hiervoor biedt het CrossCare-project een zorgproeftuinsetting. Het CIC fungeert binnen dit project als proeftuin door, middels diverse proeftuindiensten (interviews – demo-sessies en live testen bijv.), de benodigde verbindingsrol op zich te nemen.
Looptijd
In april 2024 is de ontwikkeling van de Virtuele collega gestart. De komende 15 maanden gaan Mijzo, tanteLouise en Studio 55 aan de slag met het ontwikkelen van een virtuele collega op basis van AI.
Meer weten?
Neem contact op met een van de projectleiders, Bram Kerstens of Maud van Riel, of lees meer over het traject:
https://www.crosscare.eu/algemeen/multi-actortraject-uitgelicht-mijn-virtuele-collega/
Projectpartners: