Snoezle, de mobiele snoezel oplossing

Case CrossCare

Snoezle biedt een mobiele oplossing voor het snoezelen : een multi-sensorische beleving voor personen met een mentale beperking of dementie. Binnen het project CrossCare wordt Snoezle binnen drie verschillende proeftuinen getest tijdens co-creatie sessies met verschillende doelgroepen waaronder mensen met dementie, kinderen met autisme en mensen met een verstandelijke beperking. 

Wat is Snoezle?

Snoezle bestaat uit een tentje met een digitaal bedrukte afbeelding en een geluid en licht module. Er zijn verschillende thema’s. Zo is er het thema ‘ het bos ‘, voor personen die graag geprikkeld worden. Een rustgevender thema is  ’onder water ‘. Het Snoezle tentje bevat een elektronica module. Deze module speelt synchroon geluid en licht af. Dit themageluid, bv in het bos (diergeluiden, regen, wind) wordt visueel ondersteund met de LED strip die in het tentje is geïntegreerd. Zo krijgt de persoon een multi-sensorische beleving van beeld, geluid en licht.

Voor wie?

Snoezle wordt getest door mensen met dementie, kinderen met autisme en mensen met een verstandelijke beperking in drie proeftuinen. Er worden tien Snoezle prototypes gebouwd en in de proeftuinen geplaatst voor co-creatie sessies.

Co-creatie sessies

Het prototype zal het mogelijk maken om tijdens deze sessies te experimenteren met verschillende licht- en geluidscènes. Ook kunnen er gemakkelijk verschillende digitale bedrukkingen worden aangemaakt om uit te testen. Het doel van deze test is te definiëren welke soort scènes en beelden het beste effect hebben in correlatie met de doelgroep. Ook wil het bedrijf met de feedback na de studie het prototype verder verbeteren en aanpassen ter voorbereiding op het eindproduct.

Mobiele snoezel oplossing

Het snoezelen is een internationaal erkende methode om mensen multi sensorisch te prikkelen. Een low cost en mobiele snoezel oplossing maakt het mogelijk om in Vlaanderen en Nederland een groter aantal personen te bereiken waarop de snoezel therapie kan worden toegepast.