Huis van Morgen

Maak kennis met de zorgtoepassingen van morgen

Het Huis van Morgen is een initiatief van het Care Innovation Center West-Brabant. In 2015 is het Huis van Morgen geopend. Hier kunnen mensen kennismaken met nieuwe toepassingen en deze zelf uitproberen. Doel is daarmee de drempel te verlagen om een product zelf te gebruiken. Daarnaast is er ook een wisselwerking met de gebruiker. Wat werkt wel en wat niet? Deze informatie kan de organisatie terugkoppelen naar de ondernemer zodat ze het product kunnen aanpassen aan de wensen van de consument.

Inwoners nemen in toenemende mate zelf het initiatief over hun leven en de zorg die zij wensen. Daarbij laten zij zich steeds minder leiden door zorgaanbieders of zorgverzekeraars. Zij willen meepraten, autonoom functioneren en zelf keuzes maken. Daarbij zijn ze op zoek naar mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat ze zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. Ook passen ze steeds vaker zelfdiagnose toe om hun gezondheid te monitoren of om goed voorbereid te zijn op een gesprek met de arts.

Ondernemers spelen in op deze veranderende attitude en ontwikkelen hulpmiddelen en applicaties om mensen te ondersteunen in de thuissituatie. Maar dikwijls worden deze toepassingen niet getoetst bij de eindgebruiker. Hierdoor sluiten innovaties soms onvoldoende aan bij de wensen van eindgebruikers.

Verbinding tussen gebruiker en ondernemer

Het Huis van Morgen is er om die verbinding te maken. Hier kunnen inwoners, mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals en studenten kennismaken met nieuwe toepassingen en deze zelf uitproberen. Zij geven hun feedback en gaan met de medewerkers in gesprek. Deze informatie biedt de ondernemer de mogelijkheid om de toepassing aan te passen op basis van de behoefte, de ervaring en het gebruik.

Zichtbaar maken van innovaties

Het Huis van Morgen is er om innovaties zichtbaar te maken aan een breder publiek. Er zijn best veel mogelijkheden maar vaak zien mensen door ‘de bomen het bos niet meer’. Op basis van de (zorg)vraag kunnen de medewerkers van het Huis van Morgen hen heel gericht adviseren zonder dat zij een commercieel belang hebben.

Onderwijs

De locatie is gevestigd aan de Zorgboulevard van het Kellebeek College in Roosendaal. Studenten van het Kellebeek College maken in het Huis van Morgen al tijdens hun opleiding kennis met zorginnovaties. Hierdoor kunnen zij deze later gemakkelijker toepassen in de praktijk. Daarnaast doen de MBO- en HBO studenten onderzoek in het Huis van Morgen.

Innovatie Consulent

De medewerkers van het Huis van Morgen willen inwoners helpen om inzicht te krijgen in innovatieve oplossingen passend bij hun persoonlijke situatie. De Innovatie Consulent is er voor mensen die meer willen weten over de nieuwe mogelijkheden of die hun persoonlijke vraag willen voorleggen. Maar je krijgt er ook handige tips waar je direct wat aan hebt.

Op locatie

Naast de locatie in Roosendaal, is er ook een mobiele variant van het Huis van Morgen waarmee locaties in de regio kunnen worden bezocht. Ook zijn er de afgelopen jaren diverse pop-up stores geopend. Voor mensen die liever thuis de mogelijkheden bekijken, is er een digitale tour door het Huis van Morgen op de website.

Innovatie Advies Commissie

Natuurlijk kunnen we in het Huis van Morgen niet alle innovaties laten zien. We maken een zorgvuldige afweging welke toepassingen relevant zijn en goed aansluiten. Deze selectie wordt gemaakt door de Innovatie Advies Commissie. Deze commissie bepaalt aan welke voorwaarden de innovaties in het Huis van Morgen moeten voldoen, toetst deze en brengt advies uit.

Kijk voor meer informatie op de website.