Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Preventieve voetzorg diabetespatiënten

Marijn Poels Paramedisch Voetzorg is in 2015 een onderzoek gestart naar preventieve zelfzorg bij diabetespatiënten. Doel van dit onderzoek is om een methode te ontwikkelen om diabetespatiënten beter te informeren over voetzorg. Marijn ontwikkelde hiervoor zelfzorgkaarten. Op deze kaarten staat een duidelijk instructie waar de patiënt op moet letten. De kaarten zijn door diabetespatiënten positief ontvangen. Doel is om met deze zelfzorgkaarten meer mensen te bereiken.

1 op de 3 diabetespatiënten krijgt voetproblemen

Nederland telt 1 miljoen diabetespatiënten en elke week komen daar 1.000 mensen bij. 1 op de 3 patiënten krijgt voetproblemen waarvan 15% als gevolg daarvan een amputatie ondergaat. Wondjes aan de voeten komen bij diabetespatiënten veel voor. Deze ontstaan door het dragen van te kleine schoenen, droge kloven en stiksel/naden in schoenen en sokken. Omdat het gevoel in de voeten is aangetast of soms geheel verdwenen is, voelen de patiënten bijvoorbeeld een steentje in hun schoen niet. Daarnaast hebben zij een slechte doorbloeding, waardoor wondjes niet of nauwelijks genezen. Zo wordt een wondje, zonder dat de patiënt het in de gaten heeft, een grotere wond. Eenmaal geïnfecteerd kan dit leiden tot een amputatie van bijvoorbeeld een teen, een voet of zelfs het gehele onderbeen.

Zelfzorgkaarten

De zelfzorgkaarten zijn er om patiënten goed te informeren. Op deze kaarten staat in tekeningen uitgelegd wat diabetes doet met de voeten en wat een patiënt moet doen om zijn/haar voeten in goede conditie te houden. Door de kaarten te bespreken met de patiënt en aan hen een aantal vragen te stellen leren diabetespatiënten beter om te gaan met hun ziekte en onderkennen zij het belang van goede voetzorg.

Voorkomen van voetproblemen door goede voorlichting

De zelfzorgkaarten zijn door deze patiëntengroep zeer positief ontvangen. Marijn biedt de zelfzorgkaarten nu ook aan bij zorgprofessionals die deze groep patiënten begeleiden waaronder diabetesverpleegkundige en podologen. Doel is om daarmee het bereik te vergroten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website diabetisch voetwijzer 

  

Foto’s Preventieve voetzorg diabetespatiënten