Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

VR-game helpt bij onderzoek naar dementie

Deutsche Telekom en Samsung hebben samen met onderzoekers van verschillende universiteiten een virtual reality-spel ontwikkeld voor onderzoek naar dementie. Het gaat om Sea Hero Quest VR dat het oriëntatie- en navigatievermogen van de speler test. Dat levert onderzoekers allerlei data op voor het vroegtijdig herkennen van verschijnselen van dementie.

Eén van de eerste signalen van dementie is dat patiënten moeite hebben om hun weg te vinden, zelfs op bekende plekken. Sea Hero Quest VR test het oriëntatie- en navigatievermogen van de speler. Die moet als kapitein een bootje navigeren. De routes worden opgeslagen en de gegevens van álle spelers vormen samen een soort heatmap. In combinatie met kenmerken als geslacht en leeftijd biedt de game volgens de onderzoekers allerlei waardevolle inzichten in de mogelijke eerste stadia van dementie.

Er is sinds 2016 een versie van Sea Hero Quest voor mobiele apparaten beschikbaar. Dat spel is inmiddels door ongeveer drie miljoen mensen gespeeld. Volgens de onderzoekers is dat de grootste populatie waaronder onderzoek naar dementie is uitgevoerd. Bovendien wordt er volgens de betrokkenen veel tijdswinst behaald. Een speelsessie van twee minuten staat gelijk aan vijf uur laboratoriumonderzoek, claimen zij. De game wordt nu getest voor gebruik in een klinische setting.

Bron: Zorg & ICT