Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Vijftig Companen voor Dordtse ouderen

De gemeente Dordrecht stelt vijftig Companen (bijzondere tablets) ter beschikking aan ouderen die minder digitaal vaardig zijn. Wethouder Karin Lambrechts heeft maandag 19 december de eerste Compaan uitgereikt aan mevrouw A. den Otter. De Compaan draagt bij aan vermindering van eenzaamheid bij ouderen en ontlast mantelzorgers. Gemeente, MEE Drechtsteden en de producent werken hierin samen.

 

De Compaan is dé tablet voor senioren om met familie en vrienden te communiceren. Foto’s en video’s delen, berichten sturen, afspraken maken, een spelletje spelen, internetten, beeldbellen en zelfs een kerkdienst thuis volgen van de eigen kerk behoort tot de mogelijkheden. Door het gebruik van grote knoppen en simpele navigatie kan iedereen met de Compaan overweg. Bovendien is de Compaan uitgevoerd in een lijst van duurzaam hout, zodat hij stevig op tafel staat.

Mantelzorg

Naast communicatie met familie en vrienden kan de Compaan ook een rol spelen bij de mantelzorg. Via het Compaan Portaal, een beveiligde website bereikbaar via smartphone, tablet en computer, kan de familie de Compaangebruiker ondersteunen in het dagelijks leven. Ouderen kunnen hierdoor langer zelfstandig thuis blijven wonen. Er kan bijvoorbeeld een medicijnenschema worden ingevoerd, waarna de Compaan herinneringen voor het innemen van medicijnen aangeeft. Ook kan een dagelijkse ‘Goedemorgenfunctie’ worden ingesteld. De familie wordt gealarmeerd als de Compaangebruiker niet reageert op een ‘Goedemorgenmelding’.

Idee

Het idee van de Compaan is ontstaan vanuit de eigen ervaring van de oprichter, Joost Hermanns. Zijn 90-jarige oudtante wilde met een iPad aan de slag maar dat bleek te moeilijk. Omdat zijn oudtante wel wilde e-mailen en foto’s wilde zien, bedacht Joost de Compaan. “Nu stuur ik haar bijna iedere dag een foto van mijn kinderen”.

Lees meer...

Bron: Gemeente Dordrecht