Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Veilige oplossing voor toegangscontrole in de thuiszorg

Phoniro Care maakt sleutelvrije thuiszorg mogelijk. Het gebruik en beheer van sleutels voor het leveren van thuiszorg blijkt vaak onveilig. Sleutels kunnen kwijtraken, vergeten of gekopieerd worden en in handen van verkeerde personen terechtkomen. Phoniro Care probeert deze problemen in één klap allemaal op te lossen.

In samenspraak met thuiszorgorganisaties heeft het Zweedse Phoniro Systems een systeem ontwikkeld die het mogelijk maakt om via een app, geïnstalleerd op een smartphone, een deur te kunnen openen. “Wij zorgen ervoor dat wij met het platform dat we hebben, grote groepen mensen met een zorgvraag en mensen die zorg kunnen leveren met elkaar kunnen koppelen. Ons product is ontwikkeld vanuit de zorgkant, in tegenstelling tot veel anderen, die slimme sloten ontwikkelen vanuit de toegangscontrole kant,” aldus Mark Sas, algemeen directeur van Phoniro Systems Nederland. “Wij maken met onze app als het ware een digitale sleutelbos. Jij kunt straks vanuit de app zien welke cliënten je toegang tot hebt. Na opening wordt geregistreerd wie welk slot heeft geopend.”

Hoe werkt het?

Aan de binnenkant van de deur van de zorgcliënt wordt een elektronische unit geplaatst op het bestaande slot. Het bestaande beslag en bestaande slot blijven allemaal gewoon op de deur zitten. “Thuiszorg organisaties hebben vertrouwen en vinden het veilig, en zijn ambassadeur van ons product. In samenwerking met hen kiezen we vervolgens de juiste persoon om ons product te installeren. In Zweden wordt het overigens vaak door de verpleegkundigen zelf gedaan. Het plaatsen, en ook het wisselen van de batterijen, is heel eenvoudig. Toch zal dit in Nederland niet snel gebeuren, omdat het installeren hier een stuk goedkoper is. De afstanden zijn veel kleiner, en ons product doet pas net een intrede in de Nederlandse markt,” aldus Sas.

Veiligheid

Één van de grote voordelen van het Phoniro systeem is dat aan de buitenkant van de woning niet te zien is dat het om een zorgwoning gaat. “Sleutelkluisjes worden massaal opengebroken dus blijken geen veilige oplossing. Wij doen encryptie per slot, bovendien zorgen we dat de telefoon contact maakt met het slot, en het slot contact maakt met de telefoon. Het is géén eenzijdig signaal,” zegt Sas. Dit contact verloopt via de smartphone app middels een beveiligde bluetooth verbinding, er is dus geen internet nodig. De zorgmedewerker dient wél in de nabijheid van de deur van de zorgwoning te zijn. “Je ziet regelmatig toegangscontrolesystemen die werken met een afstandsbediening. Dat zijn signalen die je kunt opvangen en reproduceren. Dat is bij onze oplossing niet mogelijk.”

In de app zijn de cliënten van de zorginstelling opgenomen. De gegevens van de cliënten kunnen worden versleuteld waardoor bij verlies van de smartphone geen gegevens zichtbaar zijn. Ook kan de smartphone dan worden geblokkeerd. Iedere keer als de medewerker voor de deur staat en naar binnen wil, moet een andere versleutelde code worden ingevoerd. Deze beveiliging is te vergelijken met internetbankieren.

Sas voorspelt een grote toekomst voor Phoniro: “Volgend jaar gaan we enkele duizenden van onze oplossingen in Nederland plaatsen.”

Bron: Domotica.nl