Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Slimme sokken voor diabetes patiënten

Siren Care creëert slimme sokken voor diabetes patiënten. De slimme sokken van Start-up Siren Care moet het voor diabetes patiënten mogelijk maken om ontstekingen in voeten sneller te detecteren.

Start-up Siren Care, gevestigd in San Francisco, brengt in de lente van 2017 slimme sokken voor diabetes patiënten uit. Deze sokken moeten het voor diabetes patiënten mogelijk maken om ontstekingen in voeten sneller te detecteren. Dit doen de sokken met ingeweven sensoren.

Dat diabetes de nodige complicaties met zich meebrengt, moge duidelijk zijn. Naast bloedprikken en het toedienen van medicijnen, moeten diabetes patiënten ook hun bloedvaten in de gaten houden. Door diabetes kunnen bloedvaten en zenuwen beschadigd raken, ook wel bekend als neuropathie. Het bloed stroomt hierdoor minder goed door benen en voeten, waardoor het gevoel in diezelfde benen en voeten minder wordt. Het is voor diabetes patiënten dan ook een groot risico dat zij wondjes, breuken en zwellingen minder snel opmerken. Hierdoor kan de wond, breuk of zwelling ontsteken. Het is dus zaak hier zo snel mogelijk bij te zijn.

Het team achter de start-up Siren Care gelooft dat ingebouwde sensoren hierin een grote rol moeten spelen. De sensoren bevinden zich in sokken. Deze slimme sokken gebruiken temperatuur sensoren om ontstekingen, en hiermee verwondingen, te detecteren. De sensoren zijn verweven in de stof van de sok. De informatie van de sok is direct te bekijken op een gekoppelde smartphone. Bij een probleem of te hoge temperatuur geeft de applicatie een melding. Sok en applicatie slaan de data op in de cloud.

Lees meer…

Bron: ICT&Health