Positieve feedback op mobiele snoezel oplossing

Op woensdag 5 juni organiseerde het CIC een co-creatie sessies met de Snoezle, een mobiele snoezeloplossing. Snoezle werd getest in 3 verschillende ruimtes door 12 cliënten van S&L Zorg met uiteenlopende beperkingen en van verschillende leeftijden. De reacties op Snoezle waren meer dan positief. De manager van de afdeling overweegt zelfs om de Snoezle aan te schaffen.

Wat is Snoezle?

Snoezle bestaat uit een tentje met een digitaal bedrukte afbeelding en een geluid en licht module. Er zijn verschillende thema’s. Zo is er het thema ‘ het bos ‘, voor personen die graag geprikkeld worden. Een rustgevender thema is  ’onder water ‘ en er is het thema strand. Het Snoezle tentje bevat een elektronica module. Deze module speelt synchroon geluid en licht af. Dit themageluid, bv in het bos (diergeluiden, regen, wind) wordt visueel ondersteund met de LED strip die in het tentje is geïntegreerd. Zo krijgt de persoon een multi-sensorische beleving van beeld, geluid en licht.

Ervaringen

Voor deze co-creatie sessies is de Snoezle met het thema bos en strand getest. Cliënten reageerden positief op de geluiden en het licht en werden rustiger. Door de geborgenheid in het tentje is het effect, volgens de begeleiders, zelfs groter dan in een reguliere snoezelruimte. Daarnaast is het gebruik eenvoudig waardoor je het tentje makkelijk meeneemt naar verschillende locaties. Maar er zijn ook verbeterpunten. Zo is de opening van de tent aan de voorkant voor sommige cliënten te hoog, waardoor ze afgeleid worden door wat er in de omgeving gebeurt. Het zou mooi zijn als de hoogte aan de voorkant instelbaar is. Daarnaast zou de rolstoelbeugel beter zijn als het een aparte verrijdbare standaard is. 

Toegankelijk

Het snoezelen is een internationaal erkende methode om mensen multi sensorisch te prikkelen. De Snoezle is een laagdrempelige en mobiele oplossing om snoezeltherapie toegankelijk te maken voor meer mensen. Deze co-creatie sessies maakt onderdeel uit van het project CrossCare.