Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Pop-up store Huis van Morgen in Bergen op Zoom drukbezocht

Op donderdag 18 mei opende wethouder Yvonne Kammeijer van de Gemeente Bergen op Zoom de pop-up locatie van het Huis van Morgen in de Kortemeestraat 18 in Bergen op Zoom. Het Huis van Morgen is een tijdelijke pop-up store, waar zowel belangstellenden als professionals zich kunnen laten inlichten over de nieuwste innovaties binnen de zorg. In de voormalige dierenzaak zijn dan ook allerlei nieuwe hulpmiddelen te zien en te proberen.

 

Eerst was het een dierenzaak, toen een pop-up store met als thema Biobased en nu staat het pand aan de Kortemeestraat in het teken van ‘Innovaties in de zorg’. “Stichting SamenWerken heeft de boel voor ons opgefrist en de muren geschilderd”, vertelt Margot Wentink van WijZijn Traverse. De pop-up store is een plek om informatie in te winnen over slimme innovaties binnen de zorg die ondersteuning bieden in de thuissituatie en een bijdrage leveren aan de gezondheid en vitaliteit. “Daarnaast gaan we hier wekelijks verschillende demonstraties geven over de nieuwste hulpmiddelen, zoals over opvouwbare scootmobielen en zorgrobot Zora. Zo proberen we de mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met deze innovaties.” Sommige producten zijn nog in ontwikkeling, anderen zijn al even op de markt, maar nog niet bekend bij het grote publiek.

Innovatie

Zo is er Obli, een apparaat dat er zorg voor draagt dat men genoeg drinkt. Hij weegt het gewicht van het flesje, dus het alarm stopt pas als je er echt uit gedronken hebt. Er zijn speciale brillen voor mensen met dyslexie, speciale armbandjes voor ouderen, rolstoelen die omgebouwd kunnen worden naar rollator en ga zo maar door. Zo wordt er ook een speciaal horloge gepresenteerd. Het horloge staat in verbinding met een telefoon van bijvoorbeeld een mantelzorger. “Stel dat een oudere een rondje gaat lopen en het gaat opeens niet goed, dan kan ze met het horloge een noodsignaal uitsturen.” De mantelzorger krijgt dan een bericht op de telefoon en kan met een simpele druk op de knop contact leggen met het horloge. De dragen van het horloge hoeft niets te doen, er wordt automatisch opgenomen zodat de mantelzorger kan vragen wat er aan de hand is. Ook ziet de mantelzorger meteen waar de drager zich bevindt. “Mensen worden tegenwoordig steeds meer geprikkeld om langer thuis te blijven wonen en deze middelen kunnen daaraan bijdragen.”

Ziekenhuis

Volgens Margot Wentink is dit nog maar het topje van de ijsberg van wat er mogelijk is. “We willen de mensen prikkelen om zich er meer in te verdiepen.” Ad van Rijen, bestuurder van WijZijn Traverse, stelt dan ook dat de pop-up store leuk is, maar dat er ook na die zeven weken dat de pop-up store open is actie ondernomen moet worden. “Het moment waarop je de regie verliest over je eigen gezondheid is een erg kwetsbaar moment. Al deze innovaties zijn erop gericht om de mensen die regie weer terug te geven, maar de technologie gaat veel te hard om hier maar even bij stil te staan.” Zo wordt er gedacht over het inrichten van een Huis van Morgen in het ziekenhuis.

De pop-up store is een initiatief van de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met WijZij Traverse Groep en het Huis van Morgen (initiatief van het Care Innovation Center). De pop-up store wordt bemenst door vrijwilligers en de diverse activiteiten worden door allerlei organisaties ingevuld. De winkel is van 18 mei tot 30 juni op donderdag, vrijdag en zaterdag open van 12.00 tot 16.00 uur.

Bron: Bode