Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Pleidooi brandveiligheid seniorenwoningen

Pleidooi brandveiligheid seniorenwoningen De kans dat ouderen overlijden bij een brand is drie maal groter dan bij mensen onder de 65 jaar. De gevaren nemen toe omdat ouderen langer zelfstandig (moeten) blijven wonen. Daarom pleit de Brandweeracademie net als de Unie KBO voor scherpere eisen voor seniorenwoningen als het gaat om brandveiligheid.

Ouderen zijn dikwijls minder mobiel en kunnen daardoor minder snel vluchten voor een brand. Koken en roken zijn de grote veroorzakers van een brand in huis; vergeetachtige ouderen laten de pan op het vuur staan of vergeten de sigaret te doven of het kaarsje. De Brandweeracademie pleit voor meer voorlichting over preventieve maatregelen.

‘Ik ben blij dat de Brandweeracademie met dit rapport naar buiten komt’, aldus Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO. ‘Onze voorlichters zijn al langer actief en wijzen de ouderen op de gevaren én op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om brand te voorkomen. Denk aan de rookmelders maar ook het gebruik van kookwekkers tijdens het koken en kaarsjes met een ledlampje’.

Veiligheidseisen

Net als de Brandweeracademie pleit de Unie KBO ervoor dat de veiligheidseisen voor seniorencomplexen worden aangescherpt: stel bij de brandvoorschriften dezelfde eisen als bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Deze instellingen maken bijvoorbeeld meer gebruik van brandwerende materialen. Met extra maatregelen heeft de oudere net zo veel kans om te ontsnappen aan een brand als een jong, vitaal persoon.

Kitchen Exx, kleinste brandblusser ter wereld

Om kleine brandjes te blussen ontwikkelde Ardexx de kleinste brandblusser ter wereld: de Kitchen-Exx.De compacte afmetingen van de Kitchen-Exx zorgen ervoor dat de blusser gemakkelijk op te bergen is. De werking is gelijk aan een normale spuitbus (deodorant) waardoor hij met 1 hand en door iedereen te gebruiken is. Het gebruiksgemak en de hoge effectiviteit zorgen ervoor dat dit artikel voor een brede doelgroep geschikt is. Ook voor mensen met een beperking.

Lees meer...