Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Op PatiëntenTOP is er ruimte voor patiënt, hulpverlener en innovator

Tijdens de PatiëntenTOP op 11 april zijn zorgverleners, patiënten, ondernemers, onderzoekers en beleidsmedewerkers met elkaar in gesprek gegaan over patient included innoveren. Dat zorgde voor inspiratie en verdieping.

 

De enthousiaste opening van dagvoorzitter Johan Melse begon met de vraag wanneer de bezoekers voor het laatst iets nieuws hadden gedaan en wanneer ze voor het laatst een patiëntervaring hadden gehad. Een rumoer barstte los, het startschot voor een dag vol betrokkenheid en interactie.

Margriet Crezee deelde haar verhaal over All of Me. Een initiatief dat zich richt op jongeren met een chronische aandoening. Het hele project draait om co-creatie, samen met de jongeren nadenken over hoe deze groep de juiste informatie en steun kan krijgen. Bij All of Me staat het betrekken van het werkveld, partners en eindgebruikers centraal, met als doel om een juiste te vorm vinden om iets te creëren.

De daaropvolgende Open Space, waar alle deelnemers hun frustraties en tips voor anderen op flap-overs konden opschrijven, zorgde voor vele interessante gesprekken over werkwijzen, beleid vanuit Den Haag en andere herkenbare punten. Toch werden er ook veel interessante tips opgeschreven, zoals ‘investeer in nieuwe samenwerkingssystemen met ervaringsdeskundigen’ en ‘kijk naar de gehele mens en niet alleen naar de patiënt’.

Sessies

Na dit programmadeel vonden meerdere sessies plaats, waar ervaringen werden gedeeld en waardevolle lessen gedeeld.  Zo spraken Sytske van Bruggen en Karin Busch namens Protocol Los, een project om te stimuleren dat patiënten zelf de regie nemen over hun zorg. Dat vraagt echter ook voor een andere houding van de zorgverlener. Zij voelen zich gesteund, maar moeten ook durven te vertrouwen op hun kennis en ervaringen om een nieuwe werkwijze te omarmen.

Fun

Na afloop van de top vertelde directeur Innovatie en Zorgvernieuwing van ministerie van VWS Gelle Klein Ikkink zijn belangrijkste les van de dag. ‘Ik las op eens van de flap-overs: fun fun fun. Zo heb ik vandaag ook ervaren. Het is inspirerend en leuk om met patiënt, zorgverlener en innovatoren samen dingen te ontwikkelen en ontwerpen. Tegelijkertijd is ook fun ook het begin van het woord fundamenteel, en dat is de beweging die we nu zien. De relatie tussen de hulpverlener en patiënt verandert in een gelijkwaardige relatie waarin patiënt van meet af aan bij alle innovatie is betrokken.’

Bron: ZorgvoorInnoveren

Er zijn deze middag belangrijke lessen naar voren gekomen. In een interactieve PDF zijn al deze lessen uitgewerkt.

Bekijk de PDF met 8 geleerde lessen