Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Onze oma kan dankzij de Perfect Fit zelf haar armkous weer aantrekken

In het Huis van Morgen is in juni een nieuwe innovatie opgenomen met een bijzonder verhaal. Het product, een armkousaantrekhulp, is ontwikkeld door Jurr, Perr en Maxime Hidding. Ze zagen hoe hun oma worstelde met het aantrekken van haar armkous en bedachten een slimme oplossing, de Perfect Fit. Om meer mensen te helpen, hebben ze deze toepassing op de markt gebracht.

Ongeveer 40 jaar geleden kreeg de oma van Jurr, (20) Perr (24) en Maxime (23) Hidding, de diagnose borstkanker. Ze werd behandeld met chemostralingen en operaties wat de kanker weg haalde. Helaas waren haar longen en lymfeklieren beschadigd. Hun oma kreeg vervolgens wondroos wat tot gevolg had dat zij, net zoals veel mannen en vrouwen in Nederland, oedeemvocht in haar rechterarm kreeg.

Met bestaande hulpmiddelen is het lastig om een armkous zelf aan te trekken

Hun oma Doortje was zelf nog mobiel en woonde op dat moment thuis met haar kinderen. Ze kon zelf of met hulp van haar kinderen haar therapeutische elastische kous aantrekken. Toen hun oma zelfstandig ging wonen ontving zij een hulpmiddel voor het aantrekken van haar armkous. Ze probeerde de kous zelf aan te trekken met het bijgeleverde hulpmiddel maar dit ging moeizaam. Ze moest veel kracht zetten wat uiteindelijk een ontsteking in haar linkerpols tot gevolg had. Op dat moment was ze niet meer zelf in staat haar armkous aan te trekken en kwam de thuiszorg dagelijks hiervoor langs. Doortje zat elke ochtend netjes om exact 8 uur te wachten in haar hemdje op de thuiszorg. Soms kwam de thuiszorg veel later.

Met Perfect Fit zit de armkous direct comfortabel

Doortje wilde niet afhankelijk zijn van de thuiszorg en de familie ging op zoek een oplossing. “Wij zagen dat er verschillende hulpmiddelen op de markt waren alleen werkten deze allemaal niet goed. De hulpmiddelen gingen snel kapot, ze waren in onze ogen niet veilig in gebruik en volgens oma zat de kous niet comfortabel. Dat was voor ons de aanleiding om een nieuw hulpmiddel te ontwikkelen om armkousen aan te trekken, de Perfect Fit. Met de Perfect Fit is het mogelijk om heel eenvoudig om zelfstandig een armkous aan te trekken. Bovendien is het hulpmiddel duurzaam (we geven een garantie van 5 jaar) en veilig in het gebruik. Maar misschien wel het allerbelangrijkste, met de Perfect Fit kun je de kous in één keer goed aantrekken waardoor deze direct comfortabel zit. Onze oma is nu nu 92 jaar en kan elke dag zelfstandig zonder thuiszorg in slechts drie eenvoudige stappen haar compressiekous aantrekken”, aldus Jurr Hidding bedenker van Perfect Fit.

Zelfstandig tot een comfortabele pasvorm

Jurr, Perr en Maxime, de kleinkinderen van oma Doortje, zagen dat er meer mensen worstelden met hetzelfde probleem. Daarom zijn ze samen het bedrijf Hidding Healthcare gestart. ‘Zelfstandig tot een comfortabele pasvorm’ dat is waar ze voor staan en wat ook werkelijkheid wordt met de Perfect Fit.

Meer informatie over de Perfect Fit