

MusicChair heeft positieve werking op dementerende ouderen
Muziek heeft een positieve invloed op de hersenen. Zeker voor dementerende ouderen geldt dat ze dankzij de muziek uit hun jeugd weer toegang krijgen tot levendige herinneringen. MusicChair speelt hier op in. MusicChair wordt binnen het project SEAS2Grow getest en verder doorontwikkeld.
Met de MusicChair kun je comfortabel zittend genieten van muziek zonder dat je daarvoor een koptelefoon nodig hebt. Het geluid komt direct uit de twee speakers weggewerkt in de rugleuning van de stoel. Het geheugen wordt geactiveerd, er ontstaat meer contact met familie en verplegers.
De MusicChair is van Nederlands fabricaat en tot stand gekomen in samenspraak met zorgaanbieders en gebruikers. Dankzij verschillende verbeterstappen, die er vanaf het prototype zijn doorgevoerd, beantwoordt de stoel volledig aan de vragen uit de praktijk:
- ideale zithoogte en –diepte
- uitneembaar zitkussen (probleemloos te reinigen)
- verrijdbaar
- tijdloze vormgeving
- leverbaar in vele kleuren
Positieve werking van muziek
Dat muziek toegang geeft tot herinneringen wordt bevestigd door neurowetenschappelijk onderzoek. In Nederland toont vooral het werk van Erik Scherder aan dat muziek een positieve impact heeft op de activering van herinneringen. Bij mensen met Alzheimer laten specifieke hersengebieden een verminderd volume en verminderde stofwisseling zien. Uit herhaaldelijk uitgevoerde onderzoeken blijkt echter dat de emoties die door muziek worden uitgelokt, leiden tot een verhoogde activiteit in dezelfde hersengebieden. Wordt de muziek langer dan 3 maanden aangeboden, dan blijken dementerende ouderen zelfs beduidend minder angsten en meer blijdschap te ervaren.