Met Wolk kunnen heupfracturen voorkomen worden

Op 1 oktober 2015 was Wolk 1 van de 5 pitchers op het internationale Pitchevent Aging 2.0 in Breda. Sinds die tijd is het product verder getest en doorontwikkeld. En sinds kort wordt dit project ook ondersteund door het project SEAS2Grow waarmee Wolk niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen meer bekendheid krijgt.

Voorkomen van een val

Met naar schatting 20.000 heupfracturen per jaar betekent het voorkomen van een val maatschappelijke winst. Wolk ontwikkelt een heupairbag die een val op kan vangen. Bovendien worden senioren die risico lopen om te vallen minder angstig en krijgen ze meer bewegingsvrijheid terug door Wolk Airbag, vertelt ondernemer Mendes Hogestyn.

Sensortechnologie

Mendes Hogestyn en Filippo van Hellenberg Hubar zijn oprichters van Wolk Airbag. Ze ontwikkelen sinds 2014 een airbag-riem die de heup kan beschermen bij een val. Deze heupairbag combineert sensortechnologie in een draagbare riem met software die een val kan detecteren, zodat de airbags op tijd worden opgeblazen als de gebruiker valt.

“In februari 2017 zijn we gestart bij vijf zorginstellingen met de eerste testen in de praktijk. Dat Wolk airbag kon beschermen bij een val, wisten we door testen die we met de TU Delft in het laboratorium deden”, aldus Mendes Hogestyn, alumnus van de TU Delft. “Door verschillende typen vallen te analyseren en wetenschappelijk onderzoek te bestuderen, bouwden we het eerste prototype, om te onderzoeken wat voor impactreductie de airbag moest bieden om de heupen te beschermen.

Bron: Smart Health