Longafdeling Bravis ziet de slimme bril wel zitten

Corona was op zijn hoogtepunt toen de longafdeling van het Bravis ziekenhuis met het oog op Het nieuwe Bravis het verzoek kreeg de Smart Glasses uit te proberen. Teamleider Brenda Plasmans zag wel mogelijkheden en samen met longverpleegkundige Mandy de Koning introduceerde zij in april de slimme bril. Hoe vaker de innovatie werd gebruikt, hoe meer ideeën om hem in te zetten opborrelden. De kans is dan ook groot dat de bril een veel gezien attribuut wordt in het ziekenhuis.

Het Brave InnovatieTeam kwam in aanraking met de Smart Glasses via tanteLouise. De ouderenzorgorganisatie maakt al lange tijd gebruik van de bril. “Ik werd door Brave uitgenodigd voor een presentatie, waarbij ik de vraag kreeg wat we op de longafdeling met de Smart Glasses zouden kunnen. Op dat moment had ik geen idee. Dit is echt een innovatie die je moet gebruiken om de mogelijkheden te ontdekken”, vertelt Brenda.

Ingebouwde camera
De slimme bril heeft een ingebouwde camera. Die maakt het mogelijk dat anderen via smartphone of tablet meekijken met de handelingen van de gebruiker. Dat bracht Brenda op het idee om de innovatie in coronatijd in te zetten in de isolatiekamers. “Een groot deel van de longverpleegkundigen was ziek. Gelukkig kregen we hulp van buddy’s en verpleegkundigen van andere afdelingen. Zij mochten echter niet zelfstandig de Optiflow zuurstofapparatuur bedienen. Daarom waren wij ons continu aan het omkleden”, legt Mandy uit. “Nu zette de verpleegkundige de bril op en konden wij via onze telefoon meekijken. Dat scheelde heel veel omkleedmomenten. Het was alleen jammer dat we de bril niet vanaf het begin van corona hadden, want dan was hij veel vaker ingezet.”

Avonddienst
Tijdens de proefperiode ontstond nog een gebruiksmogelijkheid. “De longarts die avonddienst heeft wordt thuis gebeld bij een calamiteit. Dankzij de slimme bril kan de arts de patiënt nu ook zien. We hebben het een avond getest en dat ging heel goed”, meldt Brenda. “We kunnen de bril ook gebruiken bij de dubbelcheck bij de medicijnen”, vult Mandy aan. “Bij het ophalen van morfine moet je altijd met twee personen zijn. Als je de Smart Glasses draagt, kan een college meekijken zonder fysiek aanwezig te zijn. Dat scheelt weer tijd.”

Studenten
Vanaf september wordt een deel van de longafdeling een leerafdeling. “Deze kamers worden voornamelijk gedraaid door studenten. Zij zijn wel gekoppeld aan werkbegeleiders, maar ze doen steeds meer zelf. Door de slimme bril kunnen studenten zelfstandig handelingen verrichten en de begeleiders op een afstand meekijken”, licht Mandy toe. “De Spoedeisende Hulp ziet ook kansen en is geïnteresseerd in een pilot”, merkt Brenda op.

Even wennen
De start van de slimme bril op de longafdeling verliep niet vlekkeloos. “Ze kwamen in een hectische periode. Het introduceren moest tussen de bedrijven door. We hebben toch doorgezet. Als de coronapiek langer had geduurd, hadden we er meer baat bij gehad”, zegt Brenda. De verpleegkundigen moesten even wennen aan zo’n gek ding op je hoofd. “Maar eenmaal gewend, werden ze enthousiast. Het is even een drempel die je over moet om de bril op te zetten en er de afdeling mee op te gaan. Het is ook iets heel nieuws en met niets te vergelijken”, vertelt Mandy. “De bril heeft zeker toegevoegde waarde, je moet alleen ontdekken op welke momenten je hem kunt gebruiken.”

Kijk voor meer informatie over de Smart Glasses op www.gezondheidszorgzonderafstand.nl
Het project Gezondheidszorg zonder afstand wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant/
.                             

Op de foto: Brenda Plasmans en Mandy de Koning demonstreren de Smart Glasses.