Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede idee├źn in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

KBO-leden enthousiast over bezoek Huis van Morgen

Leden van KBO-Roosendaal, de belangenvereniging van senioren, bezochten op woensdag 25 november het Huis van Morgen. Na een ontvangst met een kopje koffie gingen de leden terug de schoolbanken in. Directeur Chantal van Spaendonck gaf een korte toelichting op het programma en het Huis van Morgen.

Ouder worden en zelfstandig wonen

Wat betekent het om ouder te worden en hoe kunnen nieuwe producten en diensten ervoor zorgen dat je langer thuis kunt wonen? Margo Emmen, verpleegkundige, gerontoloog en eigenaar van het bedrijf Langer Door ging hier op in. Haar verhaal ging over het verouderingproces van de mens. Bewegen, goede voeding, een sociale netwerk en het gebruik van hulpmiddelen, kunnen het verouderingsproces vertragen. Zij gaf aan dat een goede voorbereiding (aanpassingen) voor langer thuis wonen in een vroeg stadium hoge kosten en gevaarlijke situaties kunnen voorkomen.

Nieuwe producten en diensten toegelicht

Stagiaire Teun Swaerdens gaf vervolgens een toelichting op drie innovaties uit het Huis van Morgen waaronder de Ledwalk, de wandelstok met alarmering en licht en de Obli, een apparaat dat registreert hoeveel je drinkt. Door Twan Franssen werd de werking van Cubigo toegelicht. Dit is een eenvoudig online platform waarmee iedereen toegang kan krijgen tot de digitale mogelijkheden. Stagiaire Pien van Dijk toonde een filmpje van robot Noa die gebruikt wordt om reacties van bijvoorbeeld mensen met dementie te activeren. En de leden kregen de mogelijkheid om nog te snoezelen met Paro, een robot in de vorm van een zeehond. Ook kwam Kees van Loenhout van het Kellebeek College aan het woord over de samenwerking op de Zorgboulevard. Na afloop van de presentatie konden de leden in het Huis van Morgen rondkijken en vragen stellen.

Een leerzame middag 

De leden van KBO waren bijzonder enthousiast over de leerzame middag waarin zij kennis konden maken met nieuwe mogelijkheden om langer in goede gezondheid thuis te blijven wonen.