Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Inklapbaar zorgbed sluit aan bij vraag

Frans Blom raakt begin 2000 besmet met, zoals hij het zelf noemt, het ‘ouder worden-virus’. De bouwkundige ziet tijdens het renoveren van zorgappartementen dat wooncomfort voor senioren tekort schiet. Dat moet anders. Hij introduceerde een innovatief zorgbed, het Carebed dat vanaf maart in een kleine versie te zien is in het Huis van Morgen.

 

Ruimtes moeten zich aanpassen aan de bewoner

Ruimtes moeten zich aanpassen aan de bewoner – en niet andersom. Dat is het idee achter het innovatieve bed. Tijdens de ontwikkeling van de slimme badkamer valt Blom op dat senioren veel tijd doorbrengen in bed, onder andere voor dutjes. Zelfstandig opstaan en naar bed gaan is voor veel ouderen echter niet meer mogelijk. Kostbare ‘handen aan het bed’ zijn dus elke keer weer nodig om iemand uit bed te krijgen.

Ontwikkeling Carebed

Met dit probleem in het achterhoofd maakt hij in 2010 de eerste schetsen van de SoCare. Dit volautomatische bed moet mensen zonder hulp laten liggen, zitten en opstaan. Het lijkt simpel, maar de technologie is ontzettend ingewikkeld. Bij de ontwikkeling van het bed zijn verschillende organisaties betrokken. Behalve het automatisch verstellen van de hoogte en het plaatsen van het bed in een zitstand, is de huidige versie ook opklapbaar. Met één druk op de knop – of met spraakbesturing – verdwijnt het bed volledig in een speciale muurkast.

Gebruikerservaringen

Komend jaar worden er divers testen gedaan met het bed bij mensen thuis, twee grote ziekenhuizen en revalidatie centra. Op die manier leert de organisatie meer over het gebruik en kunnen ze het bed nog beter maken.

Meer informatie