Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Het Huis van Morgen, nu ook in Steenbergen!

Waarom iedereen naar de pop-up store van het  Huis van Morgen in Steenbergen moet komen? ,,Omdat je nergens anders op zo’n laagdrempelige manier kennis kunt maken met allerlei nieuwe ontwikkelingen en hulpmiddelen, die ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven meedoen in onze samenleving en op een verantwoorde manier langer thuis kunnen blijven wonen.’’

Aan het woord is Margo Emmen, projectleider van het Huis van Morgen, dat gevestigd is op de Zorgboulevard van het Kellebeek College in Roosendaal, maar van woensdag 13 september t/m zaterdag 21 oktober ook als pop-up store is te vinden aan de Blauwstraat 58 in Steenbergen (het voormalige winkelpand van Intertoys, naast de Hema).

Wethouder Cor van Geel (zorg en welzijn) en Margo Emmen verrichtten woensdag 13 september de officiële opening van de pop-up store van het Huis van Morgen, dat het publiek een unieke gelegenheid biedt om een breed scala aan zorginnovaties te ontdekken. 

Tovertafel

Vanaf de eerste middag dat de ‘tijdelijke winkel’ geopend is (tot 11 oktober) kunnen de bezoekers – onder veel meer – kennismaken met de bijzondere mogelijkheden van de zogeheten Tovertafel. Een ‘speelse’ zorginnovatie, die ouderen in latere fasen van dementie met elkaar en hun omgeving kan verbinden, maar ook beweging stimuleert. In de pop-up store van het Huis van Morgen wordt deze bijzondere vinding niet alleen gedemonstreerd; belangstellenden mogen de Tovertafel ook zelf uitproberen. 

Tété-trikes

Vanuit het Huis van Morgen – een initiatief van het Care Innovation Center (CIC) uit Roosendaal – zal ook de ONWIJS Belevingstafel zo vaak mogelijk in de pop-up store te bewonderen zijn. Dit is een soort reuze-tablet, gevuld met herinneringen, muziek, foto’s, spelletjes en nog veel meer. Een ideaal hulpmiddel voor mensen met dementie, maar ook voor mantelzorgers en zorgprofessionals om contact te maken met deze mensen.

Op de openingsmiddag zijn verder ook nog demonstraties van Tété-trikes. Bezoekers mogen dit even robuuste, als moderne en hoogwaardige alternatief voor de scootmobiel ook zelf uitproberen.

Workshops en spreekuren

Zo valt er dus meteen al meer dan genoeg te beleven in de pop-up store van het Huis van Morgen, waar zich ook de komende weken een gevarieerd programma gaat voltrekken. Naast alle ‘snufjes’, zijn er ook uiteenlopende activiteiten, zoals workshops over gezonde voeding en valpreventie, voorlichting van de brandweer over brandveilig wonen en van de politie over zaken als ‘babbeltrucs’, maar bijvoorbeeld ook spreekuren van Vraagwijzer en wijkzusters.

Openingstijden

Het tijdelijke Huis van Morgen in Steenbergen is van 13 september t/m 21 oktober elke woensdag (12.00-16.00 uur), vrijdag (12.00-16.00 uur) en zaterdag (10.00-14.00 uur) geopend en gratis toegankelijk.

Wie wil weten wat er precies allemaal gebeurt en wanneer, doet er goed aan de website en de Facebookpagina van de gemeente Steenbergen – www.gemeente-steenbergen.nl - regelmatig te raadplegen voor het volledige programma-overzicht.

Lees het artikel in BN De Stem

Bekijk het filmpje van de opening