HCWB en Bravis realiseren digitale meekijkconsulten

In samenwerking met het Bravis ziekenhuis is Huisartsencoöperatie West-Brabant gestart met het realiseren van digitale meekijkconsulten in de regio West-Brabant en Tholen. Onlangs is begonnen met een pilot. "Met de pilot willen we erachter komen of alles goed werkt. We hebben huisartsenpraktijk De Graaf & Oomen bereid gevonden om hier aan mee te werken en hen gevraagd om een eerste reactie", aldus HCWB.

Pauline de Graaf, huisarts bij huisartsenpraktijk De Graaf & Oomen:
“Wat ik zo positief aan het digitale meekijkconsult vind is dat je onnodige verwijzingen naar de medisch specialist voorkomt en zelf hoofdbehandelaar blijft. Dit levert een verbetering van de kwaliteit van zorg aan mijn patiënten op.”

Wat is een meekijkconsult?
Met het meekijkconsult kan de huisarts op afstand een medisch specialist consulteren zonder dat een verwijzing nodig is naar de tweedelijn. De medisch specialist adviseert de huisarts over de behandeling of het vervolgtraject door middel van een digitale consultatie via de applicatie VIPLive. Zo ontvangt de patiënt dezelfde kwaliteit van zorg in de eigen omgeving, worden er onnodige verwijzingen naar de tweedelijn voorkomen en wordt de druk op de capaciteit in de ziekenhuizen verlaagd. Het doel is kwalitatief betere zorg leveren tegen lagere kosten.

Voor de werkzaamheden van de huisarts en medisch specialist zijn aparte tariefafspraken gemaakt.   

Noor Rabelink, internist – endocrinoloog Bravis ziekenhuis:   
Het eerste digitale meekijkconsult verliep zeer soepel. Deze manier van communicatie verlaagt de drempel voor overleg tussen huisarts en medisch specialist en kan leiden tot een verbetering van kwaliteit van zorg op de plaats waar die hoort.”

Interesse om mee te doen? Zie voor meer informatie de HCWB website.