Gwoon Handig wint regionale Zorginnovatieprijs 2020

Edith Raaijmakers en Maartje Huggers uit Tilburg stuitten op een probleem. Allebei zijn ze moeder van een kind dat extra hulp nodig heeft en waarmee het lastig winkelen is. De beperking laat het vaak niet toe om te shoppen en veel specialistische producten zijn alleen online verkrijgbaar. Dat bracht hen op het idee voor Gwoon Handig, een webshop-platform voor zorgondernemers en hun klanten. Het initiatief is niet alleen sympathiek, maar heeft ook toekomst. Vandaar dat het is beloond met de Zorginnovatieprijs 2020 van de regio’s Midden-West-Brabant en Zeeland.

 

De winnaars van de regionale Zorginnovatieprijs 2020 Edith Raaijmakers en Maartje Huggers samen met Thom Frielink van Health-Holland en juryvoorzitter Bianka Mennema.

De verkiezing van de regionale Zorginnovatieprijs vond dinsdagavond 28 januari plaats tijdens het Pitchevent van het Care Innovation Center. Naast de voorronde van de nationale zorginnovatieprijs voor de regio waren er pitches van ondernemers betrokken bij de projecten CrossCare, SEAS2Grow en Anders Werken in de zorg. In totaal waren er 10 Vlaamse, Nederlandse en Engelse ondernemers die hun innovaties mochten pitchen. Vier van hen dongen mee naar een plaats in de eindronde om de Nationale Zorginnovatieprijs 2020. Negen regionale winnaars en een van de negen wildcard-winnaars maken kans op een geldbedrag van in totaal 15.000 euro.

Ontwikkeld vanuit behoefte
De Tilburgse Edith en Maartje hebben een webshop-platform bedacht waarop ouders van kinderen die (intensieve) zorg nodig hebben praktische en innovatieve oplossingen kunnen vinden. Deze oplossingen komen van grote en kleine bedrijven en worden geselecteerd op praktische toepasbaarheid en voldoen in een behoefte van de ouders en kinderen. Hierdoor worden ouders van kinderen die intensieve zorg nodig hebben ontlast en kunnen ze in een virtuele winkelstraat alles vinden. Maar ook leraren, therapeuten en andere zorgverleners rondom het kind kunnen op Gwoon Handig producten vinden. De jury prees vooral de manier waarop het initiatief tot stand is gekomen. “We zien twee mensen die dachten dit moet toch anders kunnen, vanuit ideologisch oogpunt is dit ontwerp gemaakt”, zei Bianka Mennema, juryvoorzitter en bestuurslid van Care Innovation Center en Bravis ziekenhuis. “Het is een initiatief dat duidelijk schaalbaar is en tot een verdienmodel kan leiden. Daarom is de keuze van de jury gevallen op Gwoon Handig.”

Zorggroep Terweel ontving de wildcard en maakt daardoor ook kans op de Nationale Zorginnovatieprijs 2020. 

Wildcard
Tijdens het Pitchevent werd ook een wildcard uitgereikt. Uit de negen wildcards wordt door de organisatie van de Nationale Zorginnovatieprijs één initiatief toegevoegd aan de negen regionale winnaars. Het publiek koos dinsdagavond voor de Indicatieloze dagbesteding van zorggroep Terweel. In de gemeente Reimerswaal kunnen ouderen gebruikmaken van de dagbesteding zonder dat zij daarvoor een Wmo-indicatie nodig hebben. Daardoor wordt de dagbesteding meer een onderdeel van de samenleving met minder bureaucratie. Met een verlaging van de drempel om aan te sluiten en een forse verlaging van administratieve kosten van dien. Met hetzelfde budget kunnen 52 meer gasten worden ontvangen op de dagbesteding. De innovaties die niet in de prijzen vielen waren MusicChair en Fylm, 2 veelbelovende innovaties met potentie aldus de jury.

Innovatiemarkt
Op het Pitchevent was ook een innovatiemarkt ingericht, waarop de gepitchte producten verder werden toegelicht of konden worden uitgeprobeerd. De feedback werd door de bedenkers dankbaar in ontvangst genomen. 

Care Innovation Center
Het Care Innovation Center is dé proeftuin voor zorginnovatie in West-Brabant. Het centrum brengt inwoners, ondernemers, organisaties, overheid én onderwijs samen met als doel dat inwoners van West-Brabant een zo vitaal mogelijk leven kunnen leiden.