

Gezonde voeding belangrijk ingrediënt in Slimme Zorg Estafette
Gezonde voeding en een goede leefstijl worden steeds belangrijker. Ook op dit terrein staan de innovaties niet stil. Reden voor het Care Innovation Center en Delta Agrifood Business om donderdag 25 februari tijdens de Slimme Zorg Estafette het event GOOD FOOD te houden. Met workshops en een webinar werd uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling op het gebied van voeding en leefstijl.
Het event ging vroeg in de morgen van start met zes workshops over voeding bij kauw- en slikproblemen, groene gezondheid en fitte leefstijl, voeding bij smaak- en reukstoornissen, voedselverspilling, sneller herstel door voeding en ondervoeding bij ouderen. Aan elke workshop namen tientallen belangstellenden deel.
Webinar
Tijdens de lunch vond vanuit de studio van ZuidWest TV in Bergen op Zoom een webinar plaats. Presentator Maarten van den Boom ging met vier tafelgasten dieper in op de onderwerpen van de ochtend. Maar eerst gaven Marian de van der Schueren van de Wageningen University & Research en Petra Wevers van KrachtigBuiten een korte presentatie over respectievelijk ondervoeding bij ouderen en het gezond op laten groeien van kinderen.
Bewustwording
Aan tafel haakten Veerle Slegers van de provincie Noord-Brabant, Marian de van der Schueren, Marjolein de Jong van Groenhuysen en Peter Nieuwkerk van Gastronology in op de bewustwording van kinderen. “Een gezonde leefstijl begint al op de basisschool”, zei Marian. “In elke leeftijdscategorie moet er aandacht zijn voor een gezonde leefstijl. We moeten bewustwording kweken, zodat jongeren en volwassenen de juiste keuzes maken.” “We moeten de leef- en voedselomgeving zo inrichten dat mensen wel keuzes hebben, maar dat de gezonde keuzes meer voor de hand liggen”, vulde Veerle aan.
Korte keten
De strategisch adviseur voedseltransitie van de provincie zou graag zien dat elke school een eigen moestuin heeft en een eigen keuken met kooklessen, voedingskunde en voedselkunde. “Heel lokaal zou je gebruik moeten maken van elkaars krachten. Een korte keten creëren, waarbij mensen samen hun eten verbouwen en ook samen eten. De overheid kan daarbij helpen.”
3D foodprinting
Er zijn ook mensen waarvoor eten geen vanzelfsprekendheid is, doordat zij bijvoorbeeld kauw- en slikproblemen hebben. Peter Nieuwkerk van Gastronology biedt hen een oplossing met 3D foodprinting. “We malen het voedsel en printen het dan uit in elke denkbare vorm. Hierdoor smaakt, ruikt en ziet de maaltijd eruit als het oorspronkelijke voedsel. Alleen wordt het gegeten met een lepel, hoeven mensen niet te kauwen en kunnen ze het eenvoudig inslikken”, legde Peter uit.
Voedselverspilling
Marjolein haalde aan dat voor Groenhuysen het tegengaan van voedselverspilling een belangrijk onderwerp is. “Daar zetten wij in onze zorginstellingen vol op in.”
De volledige webinar is hieronder terug te kijken.