Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Fysiotherapeuten winnen Het Beste Zorgidee 2017 met de Trapleunverlenger

De Trapleuningverlenger van Jeremy en Joël Blom is door het Nederlandse publiek verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2017. De Trapleuningverlenger zorgt ervoor dat mensen die slecht ter been zijn makkelijker de trap op kunnen komen.

Als fysiotherapeut komen de broers Jeremy en Joël Blom regelmatig bij mensen thuis. Voor iedereen die de trapleuning nodig heeft om naar boven te komen, is het laatste stukje trap door het ontbreken van de leuning vaak een groot probleem. Zij merken dat bij bijvoorbeeld mensen met een nieuwe knie of heup, of ouderen die zijn gevallen, de trap een enorm struikelblok is. “De leuning is een cruciaal hulpmiddel”, legt Jeremy uit. “Maar deze is meestal niet lang genoeg. Dat betekent dat mensen zich bij de laatste twee treden niet meer kunnen optrekken.”

Ons zorgstelsel is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Jeremy en Joël zien helaas steeds vaker mensen die weken tot maandenlang met een washandje gewassen worden, omdat zij het laatste stukje trap niet veilig op kunnen komen en daardoor niet naar de badkamer kunnen.

Simpele en doeltreffende oplossing

Zij bedachten hier een simpele en doeltreffende oplossing voor: de Trapleuningverlenger, een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee – het woord zegt het al – de trapleuning wordt verlengd. Met behulp van de computer maakten zij een prototype dat heel eenvoudig over het einde van de leuning te schuiven is.

 “Ik denk dat veel mensen dit probleem zullen herkennen,” meent jurylid Pieter Hasekamp: “Als je de trapleuning nodig hebt om naar boven te lopen, dan is die laatste trede toch lastig als de leuning ophoudt. De Trapleuningverlenger lijkt me een erg praktische oplossing.”

Meer informatie