Een duik in de wereld van robots

De leden van het innovatienetwerk CIC-off en andere genodigden zijn weer helemaal bij op het gebied van robots. Maandagmiddag 8 februari verzorgde Richard Kuijpers van Smartrobot.solutions online een inspirerende demonstratie. Richard showde aan ruim vijftig belangstellenden de laatste nieuwe robots en demonstreerde hun meerwaarde voor de zorg.

Richard toonde als eerste Maatje de zorgrobot. Dit mechanisch vriendje van jong en oud kan helemaal aan de wensen van de cliënten worden aangepast. Maatje helpt tegen eenzaamheid en vergeetachtigheid, maar ondersteunt bijvoorbeeld ook bij bewegingsoefeningen. De robot heeft zelfs zijn eigen kledinglijn. Samen met Philips is Smartrobot.solutions bezig om Maatje te koppelen aan medische hulpmiddelen.

Telepresence
Met de GoBe telepresence-robots krijgt de gebruiker het gevoel alsof hij er écht bij is. De robot bestaat uit een beeldscherm met camera die door de gebruiker overal naartoe gereden kan worden. Een ziek kind kan zo toch naar school, een oudere die niet mobiel is kan een museum bezoeken en een bezoek aan de dokter is hiermee altijd mogelijk.

Misty
Richard liet zien dat robots steeds meer ingezet worden, bijvoorbeeld om eten weg te brengen, voor te lezen, de vaatwasser in en uit te ruimen of als receptionist of huisdier. De laatste ontwikkeling is de robot Misty. Hieraan werkt Smartrobot-solutions samen met Vilans en TU Eindhoven. Deze robot heeft een nog hoger intelligentieniveau. Hij kan bijvoorbeeld zelf lokaliseren waar iemand is. Richard hoopt over 1,5 jaar het eerste prototype te kunnen lanceren.  

Smartrobot.solutions, Einsteinweg 8 in Elst, info@smartrobot.solutions