Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Cubicco wint Lighthouse Award 2017

Het Roosendaalse bedrijf Cubicco heeft de Lighthouse Award 2017 gewonnen. Dit is een prijs voor een persoon, project of organisatie die een buitengewone bijdrage levert aan de ontwikkeling van de bouwsector.

 

Levensloopbestendige woningen

Cubicco is een innovatief modulair bouwsysteem voor kleine klimaatbestendige, energieneutrale en levensloopbestendige woningen. “Deze zijn onder meer bestemd voor een- en tweepersoonshuishoudens, studenten, zorgbehoevenden en hotelgasten”, licht algemeen directeur Bas Moens van bouwbedrijf Aan de Stegge Roosendaal toe. Hij diende de inzending in als lid van departement West-Brabant, en hoopte van harte dat de Lighthouse Award 2017 zou worden uitgereikt aan Randy Riteco van Cubbico.

Gezond en duurzaam bouwen

Cubicco gelooft dat het woonprobleem in Nederland voor alleenstaanden van alle leeftijden op korte termijn kan worden opgelost. “Dit geloven wij ondanks de terugtrekkende verzorgingsstaat, de actuele problemen van statushouders huisvesting en wat er zoal speelt bij woningcorporaties. De reden hiervoor is dat we als Cubicco door onze gepatenteerde bouwmethode niet alleen goed en snel, maar ook gezond en duurzaam kunnen bouwen volgens de norm 2020.”

Snel en betaalbaar

De woningen kunnen binnen zes weken worden geproduceerd, aldus Bas. “Ze zijn vervaardigd van onbeperkt beschikbare gezonde, biobased, hergroeibare materialen die bovendien onderhoudsarm zijn. Het is een duurzaam en modulair bouwsysteem waarmee allerlei partijen die huisvesting bieden snel en betaalbaar een maatschappelijk probleem kunnen oplossen.”

Het concept is volgens Bas zo ver uitgewerkt dat de woning onder begeleiding van een vak-volwassen timmerman is te assembleren door minder kundige mensen. “Denk daarbij aan leerlingen, maar ook aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Feitelijk is er een handleiding á la de BILLY® boekenkast van Ikea® waarmee de woning geassembleerd wordt.”

Erkenning

Randy is erg content met de erkenning van de vakcollega’s. Net als de bezoekers aan onze projecten en assemblage hal in Bergen op Zoom zijn zij na een eerste reactie óp het concept in de trend van te ‘mooi om waar te zijn’ tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk verbazingwekkend is dat dit niet eerder is gedaan.

Bron: Aan de Stegge Roosendaal