CIC-off bezoekt inspirerende vrijplaats voor mensen met geleefde ervaring

Een plek waar de hulpverlener afleert om hulpverlener te zijn en juist daardoor hulp verleent. Dat is The Living Museum in Tilburg. Maandag 7 september brachten 17 leden van het innovatienetwerk CIC-off een bezoek aan deze kunstzinnige locatie, een initiatief van Rob Haen en Theunis van den Broek.

Op enthousiaste wijze deelt Rob zijn passie voor de werkwijze van The Living Museum met de aanwezigen. Hij bezocht een locatie in Bennebroek en dacht meteen: ‘Dat wil ik in Tilburg ook’. Na ruim drie jaar is zijn droom gerealiseerd. “Wij zijn een vrijplaats voor mensen met geleefde ervaring. Ervaring op het gebied van dakloosheid, verslaving, psychiatrie of andere ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Zij zijn hier welkom om elkaar te ontmoeten en worden uitgedaagd en geïnspireerd om te creëren, om kunst te maken. We staan los van professionele zorginstellingen en hebben ook geen regels. Alleen een traditie dat iedereen deze plek mooier achterlaat dan hij hem heeft aangetroffen”, legt Rob uit.

Talenten
In The Living Museum Tilburg ontdekken mensen hun talenten en kunnen ze die laten zien en samen met hun verhalen en ervaringen delen met anderen. Doordat het initiatief geen onderdeel uitmaakt van een professionele instelling en er geen regels zijn, leert de hulpverlener af om hulpverlener te zijn en de cliënt om cliënt te zijn. “The Living Museum Tilburg is niet alleen een ontmoetingsplek, maar vooral ook een atelier en expositieruimte”, benadrukt Rob.

Pakkast
Een klein voorbeeld van het succes van The Living Museum Tilburg is de zogenaamde pakkast. “Deze kast is voor mensen die even geen spullen hebben, maar wel iets willen maken”, vertelt sleutelfiguur Elke. “Zij kunnen materialen pakken om toch aan de slag te gaan. Het grappige is dat de kast niet steeds leger raakt maar juist steeds voller.”

Kijk voor meer informatie op: www.thelivingmuseumtilburg.nl
Klik voor meer informatie over CIC-off hier