Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Chantal van Spaendonck, directeur

Chantal van Spaendonck, directeur

Innovaties kunnen het verschil maken

In 2013, toen het CIC door de Gemeente Roosendaal werd opgericht, was er veel onbekendheid op het gebied van zorginnovatie. Wat zijn dan die nieuwe mogelijkheden en wat kunnen wij daar mee? Professionals en inwoners waren sceptisch. Men hield vast aan vertrouwde middelen en werkwijzen. Er is veel veranderd de afgelopen jaren mede doordat het CIC zorginnovatie de aandacht heeft gegeven. Het Huis van Morgen heeft dat in een stroomversnelling gebracht. Jaarlijks komen we met het Huis van Morgen in contact met duizenden mensen. Naast dat we hen informeren over de vele mogelijkheden, leren we ook waar mensen bijvoorbeeld in de thuissituatie tegenaan lopen. En dat is belangrijke input voor ondernemers.

Toen ik destijds gevraagd werd om directeur te worden van het CIC was ik direct enthousiast. Het is een enorme uitdaging om zoiets nieuws op te zetten. Maar het allerbelangrijkste vind ik de toegevoegde waarde voor inwoners uit de regio. Bijvoorbeeld een man van 90 jaar die met de Steve+ nu zelf zijn steunkousen aan kan trekken, een vrouw met de ziekte van Alzheimer die met mobiele alarmering weer veilig over straat durft te gaan of een Parkinsonpatiënt die met de Rollz weer leuke uitjes kan maken samen met zijn echtgenoot. Innovaties kunnen écht het verschil maken. En dan hoeft een beperking helemaal geen belemmering meer te zijn.

E: chantal@cic-westbrabant.nl