De 5 belangrijkste uitkomsten op een rijtje van Saskia van der Wolf
Ergotherapeut Groenhuysen
Vandaag spreken we de tweede deelnemer van het opleidingstraject van Care2Adapt: Saskia van der Wolf. Saskia vertelt enthousiast over haar project: het inzetten van Virtuele Thuiszorg van Mobile Care bij thuiswonende cliënten om hun zelfredzaamheid of kwaliteit van bestaan te vergroten en de inzet van professionele zorg te verminderen.
“Ik heb het idee van Mobile Care zelf aangedragen, omdat ik sterk geloof in de meerwaarde van het product,” zegt Saskia. In haar werk in de wijk stuitte zij vaak op de hoge kosten van hulpmiddelen en de moeite om deze vergoed te krijgen. Later bleek dat de thuiszorgmedewerkers ook behoefte hadden aan hulpmiddelen die hun cliënten ondersteunen bij de dagstructuur. Dankzij de samenwerkingsovereenkomst die Groenhuysen heeft gesloten met Mobile Care, kunnen hulpmiddelen door de HBO-verpleegkundige worden geïndiceerd, waarna ze vergoed kunnen worden door de zorgverzekering van de cliënt. Er is hierbij keuze uit 42 hulpmiddelen. Bovendien houdt Mobile Care zorgtechnologie ontwikkelingen bij.
Bij Groenhuysen, waar Saskia werkt, hanteren ze de I-structuur om innovaties te ondersteunen (zie afbeelding). Deze structuur benadrukt het belang van een producteigenaar die vanuit de zorgpraktijk werkt om draagvlak te creëren. Saskia vervult deze rol en vormt daarmee de brug tussen innovatie en de werkvloer. “Mijn team is enthousiast over Mobile Care. Voorheen liepen innovaties vaak stuk op kosten of tijd, maar dankzij de I-structuur kunnen we beter bepalen of een innovatie haalbaar en effectief is,” vertelt ze. Deze I-structuur werkt als volgt.
Elke locatie heeft een I-netwerk waar ideeën aangedragen kunnen worden door medewerkers. Deze ideeën worden vervolgens gepitcht op het I-platform, waar kartrekkers van het netwerk stemmen op de beste ideeën. Vervolgens worden de beste ideeën doorgestuurd naar het I-support team. De ideeën worden vervolgens doorgezet naar het I-comité, Groenhuysen werkt volgens het Honingraatmodel en de ‘drie borden methode’. Het Honingraatmodel is een model voor implementatie en opschaling van technologie in de praktijk. Bij de Drie borden methode worden de Why, How en What beschreven én wordt de PDCA-cyclus gevolgd. Op het eerste bord worden de doelen beschreven, op het tweede bord staat beschreven hoe het zorgproces verandert en op het derde bord staan de verbeteracties beschreven. Mobile Care bevindt zich nu in deze implementatiefase.
De grootste uitdaging zit hem wat Saskia betreft in de financiering. Daar loopt ze tegen wet- en regelgeving aan. Vanwege de zorgverzekeringswet mogen alleen de HBO verpleegkundigen indiceren, oftewel bepalen wat voor zorg iemand nodig heeft. “Als ik iets bij de wet- en regelgeving zou mogen veranderen, dan zou ik willen dat het indiceren van hulpmiddelen niet alleen door de HBO-verpleegkundigen gedaan mag worden, maar ook door ergotherapeuten. Ik zou het ook fijn vinden als hulpmiddelen ingezet konden worden zonder dat daar een evaluatie door de wijkverpleegkundige nodig is.”
Saskia heeft al waardevolle inzichten opgedaan tijdens Care2Adapt. “Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om stakeholders goed te betrekken. Daarom vraag ik nu vaker input van de projectgroep, wat ook zorgt voor meer draagvlak” geeft Saskia aan. Toch heeft ze nog meer doelen voor dit traject. Ze wil haar kennis over implementatiemethoden uitbreiden, meer leren over verandermanagement en inzicht krijgen in hoe ze resultaten op het gebied van zelfredzaamheid het beste kan meten. De volgende opleidingsdag staat gepland op 20 februari 2025.