Proeftuin voor zorginnovaties

Het Care Innovation Center West-Brabant verbindt zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar. Dit doen we om zorginnovaties en - initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld tijdens de opleiding van zorgprofessionals maar ook bij de zorgconsument thuis. Goede ideeën in de zorg starten daarom bij het Care Innovation Center West- Brabant.

Inloopdag Huis van Morgen met demonstratie VR-bril, 24 januari

Tijdens de eHealthweek op woensdag 24 januari van 9.00 – 16.00 uur kunnen inwoners, mantelzorgers, vrijwilligers en studenten kennismaken met slimme toepassingen in het Huis van Morgen. Daarnaast wordt de VR-bril gedemonstreerd.

 

Wat is Virtual reality (VR)?

Virtual reality (VR), letterlijk virtuele werkelijkheid of virtuele realiteit, is een vorm van technologie die een wereld kan creëren waarin mensen dingen kunnen ontdekken en vaak ook een interactie mee aan kunnen gaan. Virtual Reality is bekend geworden door de 3D-bril waardoor films levendiger werden. Maar de VR-bril wordt steeds breder ingezet onder andere in de zorg.

VR in de gezondheidszorg

De VR-bril wordt steeds vaker gebruikt in de gezondheidszorg onder ander bij operatie simulatie, fobie behandeling, robotchirurgie en vaardigheidstrainingen. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder geven we je enkele succesvolle voorbeelden van de inzet van de VR-bril in de gezondheidszorg in Nederland.

VR-iendje

Het Nederlandse bedrijf Horus VR ontwikkelde voor de zorg de VR-toepassing VR-iendje, waarmee gebruikers real-time contact kunnen hebben met hun thuisomgeving.

Martini Ziekenhuis zet virtual reality in tegen pijn

Zwemmen in zee of zwevend door de ruimte van planeet naar planeet terwijl het verband op je brandwonden wordt verwisseld. Dankzij de beelden van een virtual reality bril vergeten patiënten in het Brandwondencentrum even hun pijn.

Virtueel thuis in het ziekenhuis voor zwangeren

Met de introductie van een speciale VR-bril in Máxima Medisch Centrum wanen zwangeren die tijdens hun zwangerschap worden opgenomen zich even thuis in hun vertrouwde omgeving. Via een live-verbinding en de speciale bril kunnen ze 360 graden rondkijken en thuis met hun gezin, familie en vrienden praten.

VR-bril helpt kinderen bij operatie

In het Sophia Kinderziekenhuis is een proef gedaan met een Virtual Reality-bril. De bril moet helpen om kinderen minder angstig te laten zijn voor een operatie. Zo kunnen ze heel precies zien wat er allemaal gaat gebeuren als ze naar de operatiekamer gaan.

Inzet VR-bril tijdens een tandartsbehandeling

Niemand gaat graag naar de tandarts. De meeste mensen zijn op zijn minst gespannen, sommige mensen zijn zelfs angstig. Kliniek Tandheelkunde Sneek start komende maanden een proef met een virtual reality-bril die je kunt aansluiten op de smartphone. De VR-bril moet patiënten helpen om de behandeling in de tandartsstoel ontspannen te ondergaan.

Virtual Reality therapie met dolfijnen

Zo’n 150 zorglocaties zetten virtual reality dolfijnentherapie in voor mensen met een beperking. De vr-dolfijnentherapie is een Nederlands initiatief dat succesvol blijkt voor volwassen en kinderen met verstandelijke beperkingen of autisme (bron: Stentor).

Amsterdam krijgt VR-trainingscentrum voor chirurgen

Amsterdam krijgt volgend jaar een groot internationaal virtual reality-trainingscentrum voor chirurgen en andere medisch specialisten. Het AMC en VUmc bouwen samen in Zuidoost een grote techkliniek met twaalf operatiekamers en meerdere simulatoren waar jaarlijks circa 3000 medisch specialisten (in opleiding) hun operatievaardigheden kunnen oefenen, zonder dat daar patiënten mee gemoeid zijn.

Carnaval vieren in het ziekenhuis

Carnaval vieren terwijl je in het ziekenhuis ligt? Het kan met Virtual Reality. In het Laurentius Ziekenhuis in Roermond konden kinderen met een VR-bril toch de carnavalsoptocht beleven.

Datum

Woensdag 24 januari 2018
9.00 - 16.00 uur

Locatie

Huis van Morgen
Oostelijke Havendijk 1
4704 AD Roosendaal