Anders kijken: skillsgericht werven, ontwikkelen en behouden

Wil jij meer weten en meedenken over de inzet van medewerkers op basis van skills? Ontdekken hoe je anders kunt kijken naar de competenties en talenten van (potentiële) werknemers? Neem dan deel aan deze inspiratiesessie van het Care Innovation Center en Transvorm op 18 april van 13.30 en 16.30. 

Inhoud

Door een groeiende zorgvraag en beperkte instroom van zorgprofessionals, zal de vraag naar mensen met de juiste kwalificaties de komende jaren groter worden. Niet minder dan een transformatie is nodig. Een transformatie in de organisatie van werk en hoe de zorgvraag wordt beantwoord, maar ook een transformatie op de arbeidsmarkt.

Een deel van de oplossing bieden skills. Maar, net zoals bij andere hippe termen: "Iedereen praat erover, niemand weet echt hoe het moet, iedereen denkt dat iedereen het doet, dus iedereen beweert dat ze het doen". 

Wat zijn skills?

Werkzaamheden - en dus wat werkgevers vragen van hun (potentiële) werknemers - kunnen worden vertaald naar de skills waarover een geschikte medewerker moet beschikken. Maar hoe? Talenten, competenties, vaardigheden, kennis en kunde… Er zijn veel termen die overlappen met de term ‘skills’. We gaan uit van de definitie dat skills de verzameling zijn van kennis, vaardigheden en competenties of eigenschappen waarover een individu beschikt. 

Ben je benieuwd naar wat de skillsgerichte arbeidsmarkt precies inhoudt? Lees dan alvast de publicatie (pdf).

Programma

Geert-Jan Waasdorp, (mede)oprichter van Intelligence Group, Werf& en Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, trapt af met een inspirerend keynote. Geert-Jan wijst ons op de urgentie van een andere aanpak voor werken in zorg en welzijn en een andere blik op de arbeidsmarkt. Over skills schreef hij onder andere: “Skills zijn het goud van de arbeidsmarkt, maar niemand gebruikt ze nog goed.”

De sessie begint plenair met een inspirerend verhaal door Geert-Jan Waasdorp, oprichter van Intelligence Group. Geert-Jan neemt ons mee in de urgentie van een andere aanpak voor werving, opleiden en inzet van medewerkers in de zorg.  

Daarna zijn er verschillende inspiratiesessies om aan deel te nemen:

  • Aan de slag met skills voor ontwikkeling en behoud

In deze sessie neemt Lunet (gehandicaptenzorg, Zuidoost-Brabant) je mee in hoe zij medewerkers perspectief geven door te kijken naar hun talenten en flexibel opleiden (aan de hand van certificeerbare eenheden) in te zetten. 

  • Aan de slag met skills voor werving

In deze sessie laat De Wever (ouderenzorg, Midden Brabant) zien wat het oplevert (en waar je tegenaan) wanneer je de deuren open zet voor al het enthousiaste talent, ongeacht diploma en achtergrond. Daarnaast wordt naar functies in de organisaties gekeken die breder kunnen worden ingezet en daarmee betrokken worden bij het zorgproces waar zij dat eerder niet waren. 

  • Aan de slag met skills voor taakgericht werken 

In deze sessie ga je op reis met Sevagram (ouderenzorg, Zuid-Limburg) die door schade en schande een succesvolle aanpak hebben ontwikkeld om open te staan voor alle mensen met een zorghart en hen goed te laten landen in de organisatie en het zorgproces en tegelijkertijd het werk voor je huidige personeel leuker en uitdagender te maken.

  • Aan de slag met skills voor nieuwe rollen

In deze sessie toont Mijzo (ouderenzorg, West-Brabant) hoe je, vanuit een visie op de transformatie in de zorg, opnieuw kunt kijken naar de benodigde rollen in jouw organisatie en hoe het functiehuis daarin mee kan groeien. 

  • Aan de slag met skills voor de ontwikkeling van techneuten

In deze sessie krijg je inspiratie vanuit 'vreemde ogen'. Technologiebedrijf Schunk Xycarb (internationaal bedrijf met hoofdlocatie in Helmond) vertelt over hoe zij de ontwikkeling van skills stimuleren in de organisatie.

Vervolgens is er een gezamenlijke afsluiting waar we behoeften van organisaties rondom het thema in beeld brengen. We sluiten de middag af met een netwerkborrel.  

Deelnemers

Minimaal: 30
Maximaal: 80
HR-managers, HR-adviseurs, leidinggevenden en opleidingsmanagers van bij Care Innovation Center en Transvorm aangesloten organisaties.

SCHRIJF JE HIER IN

Kosten

Deze bijeenkomst is gratis voor medewerkers van bij Care Innovation Center en Transvorm aangesloten organisaties. Je kunt je deelname tot 11 april 2023 kosteloos annuleren. Bij een ‘no show’ of annuleren na de gestelde termijn brengen wij 50 euro in rekening.